10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Vjernici molitvom i kolom Bokeljske mornarice 1214. put odali počast Svetom Tripunu

Sveti Tripun, zaštitnik biskupije i grada Kotora, proslavljen je u nedjelju 1214. put, središnjom proslavom na otvorenom, u prisustvu velikog broja hodočasnika, građana i vjernika Boke Kotorske.

Svečanošću ispred glavnih gradskih vrata, postrojavnjem i predajom zastave, dočekani su odredi Bokeljske mornarice iz Tivta i Herceg Novog, a potom je formiran odred Bokeljske mornarice koji se u pratnji gradske muzike Kotora uputio pred katedralu Svetog Tripuna.

Prvom majoru Bokeljske mornarice Graciji Aboviću, predat je raport, izvršena je smotra mornara, ispaljen počasni plotun, nakon čega je Bokeljska mornarica odigrala tradicionalno kolo Svetog Tripuna.

Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Dražen Kutleša, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit splitske nadbiskupije, te apostolski administrator Porečke i Pulske biskupije.

Sveti Tripun 2023. – foto Boka News

U ime domaćina, kotorske biskupije, vjernike i hodočasnike pozdravio je kotorski biskup mons. Ivan Štironja, koji je podsjetio da se sveti Tripun slavi 1214. put.

Euharistijskom slavlju i procesiji ulicama grada prisustvovao je i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Davor Božinović, veleposlanik i konzulica RH u Crnoj Gori, predsjednici Opština Kotor i Tivat, predsjednica SO Kotor, potpredjednik Opštine Herceg Novi, predstavni i hrvatskih udruga u Crnoj Gori.

Božinović na proslavi Svetogtripun a2023. – foto Boka News

Euharistijskom slavlju pristvovali su nadbiskupi i biskupi splitsko-makarski, riječki, zadarski, dubrovački, šibenski, hvarski, prizrensko-prištinski, barski, mostarsko-duvanjski, apostolski nincij u Bosni i Hercegovini, šibenski, svećenici kotorske biskupije.

Nakon mise, uslijedila je procesija ulicama Kotora u kojoj su moći Svetog Tripuna nosili mornari Bokeljske mornarice.

Sveti Tripun 2023. – foto Boka News

Moći ovog sveca-zaštitnika i prisutne u procesiji, po tradiciji, je ispred crkve Svetog Nikole pozdravio protojerej stavrofor Srpske pravoslavne crkve Milenko Jekić sa sveštenstvom.

Procesiju i moći Sveca pozdravila su zvona Crnogorske pravoslavne crkve i protojerej Ivan Pajović sa sveštenstvom.

Sveti Tripun koji se slavi 3. februara, odlukom Kotorske biskupije od 2000. slavi se proslavom na otvorenom, procesijom ulicama grada prve nedjelje nakon trećeg februara, jer je to neradni dan.

Više fotografija na našoj FB strani.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije