20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Vladin dokument: O zdravlju pomoraca brinu i privatne klinike

Pomorci  – foto Boka News

Pomorci iz Crne Gore mogu da provjere svoju zdravstvenu sposobnost u sedam domova zdravlja širom Crne Gore, a takođe i u sedam privatnih klinika.

Što se tiče domova zdravlja, ove zdravstvene ustanove su u Podgorici, Tivtu, Nikšiću, Kotoru, na Cetinju i u Herceg Novom, pokazuje dokument objavljen na Vladinom sajtu, u koji je Portal RTCG imao uvid.

O zdravlju pomoraca brine i sedam privatnih klinika smještenih u Podgorici (njih pet), jedna je u Herceg Novom i još jedna u Baru.

Podsjetimo, pomorci iz Crne Gore godinama  suočavaju sa brojnim problemima – ova branša ni dan danas nema status i nema zvanje.

U Crnoj Gori godinama ne postoji registar pomoraca, ni zakonska regulativa koja bi pomorcima omogućila bolji status. Prema nekim procjenama, na pučini je iz Crne Gore oko 6.500 pomoraca, mada taj broj nije definisan, upravo zbog nepostojanja registra.

Crna Gora takođe nema nijednog predstavnika bordarske kuće koji zvanično ima zvanje u Crnoj Gori.

Još jedan izazov sa kojim se suočava ova profesija: sindikalna organizacija pomoraca u našoj državi ne postoji. Prema njegovim riječima, Pomorski fakultet u Kotoru godinu i po nije iznjedrio nijednog lučkog kapetana.

Kako je kazao ranije kapetan Nenad Lazović, gostujući u emisiji “Mreža” na TVCG, crnogorski pomorci su prepušteni sami sebi.

“Zakonska regulativa postoji, ali monitoring i usaglašenost sa trendovima apsolutno ne postoje. Problem je u tome što već tri godine nemamo ministarstvo pomorstva, već pripadamo nekom direktoratu. Moram reći da se ovih godina nisu baš potrudili da predstave Crnu Goru kao pomorsku zemlju”, rekao je ranije Lazović.

Predsjednik Unije pomoraca Crne Gore Neđeljko Radulović ukazao je na još jedan problem: kašnjenje sa biometrijskim izdavanjem dokumentacije pomoraca.

“To je elektronski dokument i to je u nadležnostu MUP-a. I pred svih naših napora, do današnjeg dana nismo mogli da ovo realizujemo, mada ima nekih najava da će sve biti završeno do kraja godine”, kazao je on.

Kolektivni granski ugovor potpisan u septembru 

Granski kolektivni ugovor za pomorce na brodovima na međunarodnoj plovidbi potpisan je krajem septembra ove godine po pravi put.

Brod – foto Boka News

Potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović kazao je tada da tim ugovorom Vlada, Unija poslodavaca Crne Gore i Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu uređuju pojedina prava i obaveze iz radnog odnosa pomoraca, prava i obaveze poslodavca prema pomorcu, kao i međusobna prava i obaveze ugovornih strana.

“Ugovori su propisani standardni uslovi koji se primjenjuju na sve pomorce ukrcane na brodovima crnogorske državne pripadnosti, a plove u međunarodnoj plovidbi. Dakle, u ovom momentu, to su pomorci na brodovima Crnogorske i Barske plovidbe koje su, kao što vam je poznato, u većinskom vlasništvu Države”, istakao je tada Ibrahimović.

Tokom pripreme Granskog kolektivnog ugovora, kako su dodali iz ministarstva, odvijala se intenzivna saradnja između predstavnika tog vladinog resora sa Unijom poslodavaca Crne Gore i Samostalnim sindikatom radnika u pomorskom brodarstvu i transportu, kao i crnogorskim brodarskim kompanijama, koje posjeduju četiri broda na kojima plove posade od po 24 pomorca.

Izvor:RTCG

Najčitanije