17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Vlaović: Zaštita Kotora i očuvanje njegovog statusa na UNESCO listi mora biti jedan od prioriteta

Vlaović: Zaštita Kotora i očuvanje njegovog statusa na UNESCO listi

Zaštita Kotora i očuvanje njegovog statusa na UNESCO listi mora biti jedan od prioriteta Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Ministarstva kulture i medija, s potrebno je i ubrzati aktivnosti projekta sanacije i opremanja Centralnog depoa Narodnog muzeja Crne Gore.

To je saopštila ministarka kulture i medija Maša Vlaović, koja je juče sa saradnicima posjetila četiri institucije kulture koje djeluju u okviru Ministarstva kulture i medija – Upravu za zaštitu kulturnih dobara, Centar za konzervaciju i arheologiju, Državni arhiv i Narodni muzeju u cilju unapređenja rada i jačanja saradnje.

Tokom sastanka ministarke sa v.d direktorom Uprave za zaštitu kulturnih dobara Mladenom Zagarčaninom pokrenute su brojne teme od značaja za unapređenje stanja u oblasti zaštite kulturne baštine.

Ministarka Vlaović je ukazala na značaj zaštite i očuvanja izuzetnih vrijednosti materijalne i nematerijalne kulturne baštine Crne Gore, ističući važnu ulogu Uprave za zaštitu kulturnih dobara u ovom procesu.

Direktor Zagrčanin se posebno osvrnuo nedostatak kadrovskih kapaciteta, kao i dugogodišnje probleme u radu, posebno u sprovođenju projekta Revalorizacije kulturnih dobara.

Posebno je bilo riječi o Prirodnom i kulutrno-istorijskom području Kotora, koje je pod zastitom UNESCO-a.

„Zaštita Kotora i očuvanje njegovog statusa na UNESCO listi mora biti jedan od prioriteta Uprave i Ministarstva“, istakla je ministarka.

Najčitanije