7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Vlasnici malih turističkih brodova ne očekuju mnogo od sezone

Škver – Gradska luka HN

Neizvjesno je kada će početi sezona za vlasnike malih brodova registrovanih za prevoz turista kroz Boku. Ranijih godina za njih je  nautička sezona kretala  oko 15 aprila, a puni zamah dobijala je od 1. maja.  Brodovi su spremni, ali njihovi vlasnici malo očekuju od ove sezone, jer siako je plovidba u granice još uvijek zatvorne, a bez turista nema ni sezone. Biće ova godina teška za sve koji žive od ove djelatnosti koja je uglavnom sezonskog karaktera.

“Najčešće smo prepušteni sami sebi, jer naše udruženje koje okuplja tridesetak barkarijola nije aktivno, pa zato i nema pomoći od države. Pomoć je najavljena, onima koji su registrovani za rad tokom čitave godine, dok ostali koji rade sezonski, a to je većina, nije obuhvaćena tim paketom”, kaže Slavko Todorović, vlasnik broda Albatros.

Vladeta Marković čija porodica ima flotu Petar  u kojoj su  četiri broda i gliser , od ove sezone je očekivao mnogo, pa su prije pojave korona virusa kupili još dva broda, koja ove godine neće porinuti u more.

Ukropina Božo direktor Gradske luke HN

Zbog pandemije korona virusa bez posla i prihoda su vlasnici preko 50 malih brodova registrovanih za turističke ture kroz Boku. A održavanje tih plovila je skupo, jer svake godine brod treba registrovati, platiti tehnički pregled, osiguranje plovila i putnika,… u šta nisu uračunate neophodne godišnje popravke i održavanje brodova. “ Riječ je o sumi , zavisno od dužine broda, od 700 do 1.500 eura”, kaže director za gazdovanje Gradskom lukom Božo Ukropina.

Zbog pandemije korona virusa nautička sezona kasni i u Gradskoj luci, a svi dolasci predviđeni za kraj aprila i početak maja su otkazani ili odgođeni. Ukropina kaže da imaju potvrdu da će 11 brodica čije je uplovljavanje bilo predviđeno 4. maja doći 6. oktobra, ali ja zato otkazan najavljeni dolazak  guleta iz Turske.

Turističke brodice – Herceg Novi

Ukropina je skeptičan kada je riječ o nautičkoj sezoni ove godine, jer zbog pandemije korona virusa neizvjesno je da li će i kada biti otvorene granice, da li će turisti i u kom broju doći u Herceg Novi, a najvjerovatnije neće biti ni uplovljavanja čartera. Iako su, kaže Ukropina prognoze nezahvalne, pad prihoda od nautičkog turizma u Gradskoj luci je izvjestan.

/S.Kosić/

Izvor:S. Kosić

Najčitanije