16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Voda u uvali Trašte puna bakterija – kupalište još uvijek nije zatvoreno jer nema zakonskih osnova …

Željko Komnenović vanredni press

Opština Tivat jutros je dobila mikrobiološke rezultate uzoraka vode koje je Institut za biologiju mora iz Kotora uzorkovao u neposrednoj blizini izlivne građevine u uvali Trašte.

Rezultati pokazuju značajno povećan broj bakterija u vodi na toj lokaciji, koja je oko 1 km udaljena od obližnjih kupališta: Plavih horizonata, Oblatno, plaže Velja spila i kupališta u okviru kompleksa Luštica Bay.

Na inicijativu Opštine Tivat, a po nalogu Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Institut za biologiju mora će u najkraćem roku izvršiti uzorkovanje vode na pomenutim kupalištima, a po prijemu ovih rezultata uprava za inspekcijske poslove donijeće adekvatne mjere.

“Sa zdravljem ljudi nećemo kalkulisati” – poručio je predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović i dodao kako se “neće kalkulisati ni sa odgovornošću onih koji su doveli do toga”.

Komunalni inspektor Opštine Tivat je shodno svojim nadležnostima iz Zakona o vodama, sačinio zapisnik o utvrđenom činjeničnom stanju i prema izvještaju analize vode izrekao prekršajni nalog pravnom i odgovornom licu, u ovom slučaju Postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Tivat i Kotor i njegovom izvršnom direktoru, u ukupnom iznosu od 3.100€.

Predsjednik je rekao da u ovom trenutku neće doći do zatvaranja kupališta jer još uvijek nema zakonskih osnova za to, ali će dalji postupci zavisiti od rezultata analiza vode sa kupališta i nalaza republičkog vodoprivrednog inspektora koji je danas na terenu.

Foto čitalac

“Tražio sam hitan sastanak Upravnog odbora PPOV-a, koji će nadam se, analizirati postojeće stanje i donijeti potrebene mjere u pogledu odgovornosti. Iako je administracija na čijem sam čelu često optuživana za revanšizam, mi nismo vršili smjene direktora lokalnih preduzeća, već smo čekali da im zakonski istekne mandat.” – rekao je predsjednik opštine i simptomatičnom ocijenio situaciju sa Postrojenjem ali i čistoćom grada, u trenutku kada je, po njegovim riječima, sezona u samom jeku. “Sigurno je da ova vlast ima kapaciteta i volje da se izbori sa svim eventualnim opstrukcijama” – naglasio je Komnenović.

Opština Tivat finansira rad PPOV-a u godišnjem iznosu od 237.000€. Predsjednik ističe da dugovanja prema ovom preduzeću nema, a da su problemi u njemu brojni.

“Juče su na moju inicijativu ovdje bili stručnjaci iz poljske kompanije “Mareks”. Oni su obišli postrojenje i od njih očekujem povratnu informaciju o postojećem stanju Postrojenja i adekvatne mjere – zaključio je Komnenović.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije