16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Vojska Crne Gore nije dopustila inspekciji uklanjanje spomen-ploče

Pokušaj intervencije inspekcije juče u Morinjufoto: Komunalna Inspekcija Kotor

Komunalna inspekcija Opštine Kotor nije uspjela da izvrši nalog državne inspekcije o uklanjanju sporne spomen ploče u Morinju


Pripadnici Vojske Crne Gore spriječili su juče Komunalnu inspekciju Opštine Kotor da izvrši nalog Uprave za inspekcijske poslove (UIP) Crne Gore koja je naložila uklanjanje postavljene spomen-ploče u krugu bivšeg vojnog skladišta u Morinju.

Vojnici koji od prije petnaestak dana neprekidno dežuraju i daju stražu iza zaključane kapije napuštenog objekta koji se ne koristi već 16 godina, nisu dozvolili komunalnim inspektorima da uđu u krug tog vojnog objekta, iako su im inspektori pokazali izvršni nalog UIP da se spomen-ploča mora ukloniti.

Prema nezvaničnim sazanjima “Vijesti”, dežurni vojnici su komunalnim inspektorima saopštili da imaju izričito naređenje pretpostavljenih da nikome ne dozvole ulaz u krug tog objekta. Čak ni nakon insistiranja komunalnih inspektora da vojna straža obavijesti pretpostavljene da je inspekcija tu i da mora izvršiti nalog koji je Opštini Kotor prošle nedjelje uručila državna Uprava za inspekcijske poslove, vojnici nisu dozvolili ulaz u objekat, ističući da im je “iz Ministarstva odbrane opet rečeno da je naredba o zabrani ulazaka u objekat Morinj i dalje na snazi”.

Sporna spomen-ploča u Morinju je postavljena u znak sjećanja na činjenicu da je ovdje 1991-1992. nekoliko mjeseci funkcionisao takozvani Sabirni centar za ratne zarobljenike sa dubrovačkog ratišta, a u kojem su bili zatočeni brojni zarobljeni pripadnici hrvatskih snaga koje su branile Konavle i Dubrovnik od pljačkaškog naleta crnogorskih rezervista u uniformama JNA, kao i mnogi hrvatski civili sa te teritorije.

Crnogorsko pravosuđe je prije nekoliko godina donijelo više osuđujućih presuda protiv bivših stražara u tom Sabirnom centru, konstatujući da su oni počinili krivična djela ratnih zločina jer su tukli i zlostavljali zatočenike.

Ministarstva vanjskih poslova, odnosno odbrane Crne Gore koja su do prije nekoliko dana vodili u međuvremenu razriješeni ministri iz redova SDP-a Ranko Krivokapić i Raško Konjević, 10. oktobra su ovdje postavili spomen-ploču u društvu hrvatskih kolega – ministra vanjskih i evropskih poslova Gorana Grlića Radmana i ministra hrvatskih branitelja Toma Medveda.

To je urađeno mimo zakonske procedure predviđene Zakonom o spomen-obilježjima i bez odluke Vlade Crne Gore, odnosno zakonom neophodne saglasnosti Opštine Kotor.

Dan prije smjene Krivokapića i Konjevića sa ministarskih dužnosti, ministarstva vanjskih poslova i odbrane saopštila su da zakonska procedura kod postavljanja spomen-ploče nije povrijeđena – jer je riječ o vojnom objektu i da se s tim u vezi postupalo prema Zakonu o Vojsci Crne Gore.

Morinj – otkrivanje spomen ploče – foto R.Stjepčević Boka News

Sporna spomen-ploča sa tekstom koji na dubiozan način tretira istorijske okolnosti 1991. kada je država Crna Gora bila nesumnjivi i voljni učesnik agresije na Republiku Hrvatsku na području Konavala i Dubrovnika, postavljena je, kako je konstatovala inspektorka za zaštitu kultunih dobara koja je izdala nalog za njeno uklanjaje, bez “dokumentacije koja dokazuje da se predmetna ploča nalazi u Programu spomen-obilježja koji usvaja Skupština opštine Kotor, niti da postoji saglasnost Vlade Crne Gore jer se radi o događaju za koji nije proteklo propisanih 50 godina od momenta nastanka”.

Natpis na ploči kritikovali su aktivisti, novinari, kulturni radnici…

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić potvrdio je sinoć “Vijestima” da vojnici koji po naređenju Ministarstva odbrane i Generalštaba VCG već penaestak dana neprekidno daju stražu u, do tada, potpuno napuštenom i devastiranom objektu bivšeg vojnog skladišta Morinj, juče nisu dozvolili ulazak Komunalnoj inspekciji usljed čega ona nije mogla da sprovede rješenje UIP-a.

”Upoznaću premijera sa time što se danas desilo, jer su vojnici i nakon konsultacije sa pretpostavljenima, odbili da Komunalnoj inspekciji omoguće ulazak u krug tog objekta i sprovođenje u djelo validnog upravnog akta – rješenja o uklanjanju nezakonito postavljenog spomen-obilježja, a koje je izdala UIP. Od predsjednika Vlade ću tražiti da budući da ministarstva odbrane, odnosno vanjskih poslova od prije neki dan nemaju rukovodioce-ministre jer su oni razriješeni dužnosti, premijer preduzme mjere i radnje koje mu po Ustavu i zakonu stoje na raspolaganju i da omogući nesmetano postupanje nadležnih organa Opštine Kotor u ovom slučaju”, istakao je Jokić.

Najčitanije