14.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Volonteri u kajacima ili na SUP daskama, mahom stranci, čiste tivatsku obalu…

Čiste obalu Tivat

U Boki Kotorskoj već neko vrijeme traje nesvakidašnja ekološka akcija koju je pokrenula firme “Sup.Monte” iz Budve, a koju vodi Irina Borodinova.

Naime, kompanija koja se bavi promocijom aktivnog turizma preko posebne ponude veslanja na dasci (stand –up paddling), jednom mjesečno – četvrtkom, na nekoj od lokacija unutar Tivatskog zaliva, organizuje volonterske akcije čišćenja obale.

Volonteri u kajacima ili na SUP daskama – mahom stranci koji žive Crnoj Gori ili je posjećuju kao turisti, tako “naoružani” rukavicama i kesama za otpad, sakupljaju smeće – prvenstveno plastiku, iz mora i sa obala ovog dijela Boke. Nakon aktivnosti sprovedenih na Ostrvu cvijeća, prošlog četvrka  takioočišćen je priobalni dio u kompleksu Župa, a uslijediće i akcije na ostrvu Sveti Marko.

Čiste obalu Tivat

„Zadovoljna sam jer smo uradili smo dobar posao, jedna obala je gotovo potpuno čista i smeća je manje. Akcije organizujemo jer volimo Crnu Goru i njenu čistoću. Čišćenje se obavlja s mora pa zato  volonterima dijelimo daske sa kojima  i odnosimo kese sa otpadom. Aktivnosti uglavnom sprovodimo na ostrvu ili poluostrvu jer se ona rjeđe čiste. Skupljamo plastično smeće i pune vreće odlažemo u kante za otpad. S obzirom na količine  sakupljenog smeća odmah obavjestim Komunalno preduzeće da ih isprazne“ – kazala je Irina Borodinova.

Čiste obalu Tivat

Obavještenja o akcijama na kojima se okupi i do dvadesetak volontera, ona dijeli na društvenim mrežama, a njeno i zalaganje ostalih ljubitelja prirode koji na ovaj način čiste i čuvaju obalu i more Boke,  podržavaju i lokalni ekološki i NVO aktivisti.

Izvor:S.L.

Najčitanije