16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Vozarine rastu, brodarsko tržište opet u fokusu

brod-kontejneri

Vozarine su posljednjih dana u ozbiljnom porastu, a promatrači primjećuju da je izgledan potencijal daljnjeg rasta.

Dio analitičara ipak je sklon reći da se još uvijek ne može govoriti o ‘super ciklusu’ rasta cijena, ali…

‘Je li to superciklus? Pa rekao bih da još nije, ali može postati’, rekao je za CNBC Mark Williams, generalni direktor Shipping Strategyja, pomorske konzultantske kompanije, prenosi tportal.

Takozvani superciklus odnosi se na dugotrajno razdoblje visokih i rastućih cijena, obično potaknut velikom potražnjom i niskom ponudom.

Rekao je da su vozarine za capesize brodove – najveću kategoriju brodova koji prevoze suhi teret i sirovine poput žita, željezne rude i ugljena – oko razina zabilježenih sredinom 2019. godine. Reuters je u utorak izvijestio da je prosječna dnevna zarada za segment capesizea iznosila 31.880 američkih dolara – što je više od deset puta više od cifre od oko 3000 američkih dolara iz veljače prošle godine.

Baltic Dry Index (BDI), koji prati stope brodova što prevoze suhu rasutu robu, uzletio je oko 74 posto od početka godine.

Analitičari su oprezni oko čimbenika koji bi mogli izbaciti cijene iz kolosijeka, ali procjenjuju da će se vozarine zadržati na visokoj razini barem u drugoj polovici 2021., a možda i kasnije.

Nekoliko je čimbenika podržalo stope prijevoza robe, uključujući uzlet robnog prijevoza koji pojačava potražnju za prijevozom općenito i ekonomski oporavak dok se dijelovi svijeta oporavljaju od pandemije.

No vladine poticajne politike i pozitivni makroekonomski izgledi temelj su ‘vrlo jakih’ tržišta, rekao je Williams.

Vlasti ubacuju gotovinu u sustav putem poticajnih mjera – i to je bila ‘ključna poluga’ za poticanje gospodarskog rasta, rekao je.

‘Ovaj snažan rast BDP-a pokretač je robne potražnje, a to je osnova snažnih tržišta na kojima danas uživamo’, rekao je Williams.

Vladine politike su i najveći rizik za brodarsko tržište, kaže Williams. Rekao je da bi, ako makroekonomski uvjeti ostanu jaki 2023. godine, svijet mogao biti u ‘opasnom položaju’ s obzirom na inflaciju.

‘U tom ćemo trenutku vidjeti rast kamatnih stopa središnjih banaka, što će neizbježno usporiti gospodarski rast, a onda će se ovaj poslovni ciklus preokrenuti… i sa sobom povući i brodarski sektor’, zaključio je.

Najčitanije