32.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Vrhovi Orjena koje vrijedi obići…

Rt (1395 m) i Okapavica (1403 m), bili su odredište planinarske ture izvedene u subotu, 27. januara u organizaciji planinarskog kluba „Subra“, a u okviru zajedničkog programa „Orjen, planina kraj mora“.

Preko dvadeset učesnika iz Herceg Novog, Tivta i Nikšića, uz vođenje Nikole Brajovića i Vjekoslava Đerija, imalo je priliko obići ova dva, neopravdano rijetko posjećena orjenska vrha. Njih povezuje ne samo kratki zajednički greben, već i istorijski događaji koja su na ove visoke i dominantne kote svojevremeno doveli austrougarske položaje sa barakama za vojsku i osmatračnicom, čiji su ostaci i danas vidljivi. Do vrhova vodi stara staza još iz tog vremena, a koja je prije dvije godine obnovljena i markirana prilikom održavanja kursa za
markaciste.

Rt i Okapavica ujedno predstavljaju granicu između opština Herceg Novi i Kotor, dok pristupna staza vodi kroz Žlijebsku planinu, oblast koju su ranije intezivno koristili za ljetnje stočarenje stanovnici obližnjeg sela Žlijebi, inače poznatog po graditeljskom umijeću u
radu sa kamenom.

Izvedena tura jedan od načina predstavljanja Rta i Okapavice kao atraktivnog odredišta za aktivni odmor , mjesta koje nudi, uz zanimljivu istorijsku priču i izuzetan pogled na veliki dio Boke Kotorske: ulazni dio, zajedno sa Topaljskim zalivom,  Tivatski, kao i unutrašnji zaliv.

„Uspon na Rt i Okapavicu“ je događaj iz zajedničkog programa „Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, dok su organizatori pojedinačnih dešavanja: PK „Subra“, NVO Orjen Outdoor, AK „Niskogorci“, Sekretarijat za komunalne poslove i ekologiju, MZ Kameno-Žlijebi, MZ Sušćepan-Ratiševina-Trebesin, NVO „Orka“, konoba Sikimić , NVO ”Eko Boka”, HPD „Dubrovnik“ i paraglajding klub “Adriafly”.

Program se realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi i Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Najčitanije