11 C
Kotor

Slušaj online radio

Vrhunski i umjetnički doživljaj oduševili prisutne na otvaranju KotorArt-Don Brankovih dana muzike

Kao i uvijek, cijeli program otvaranja KotorArt-Don Brankovih dana muzike i koncert Nemanje Radulovića & Double Sens na trgu ispred katedrale Sv. Tripuna odrađeni su jako profesionalno i na visokom umjetničkom nivou.

Ideja da se napravi ovakav koncert podrazumijeva period ozbiljnoig rada i stvaranje jednog svjetskog projekta, smatraju Branko i Svetlana Krivokapić, pasionirani pratioci programa KotorArta od samog njegovog osnivanja. Kažu da je Radulović rado viđen gost KotorArta, te potsjećaju da su ga slušali na koncertima održanim ranije na Ljetnjoj pozornici i u Crkvi sv. Duha.

Kako novinarima nije bilo dozvoljenoi da uzimaju izjave od umjetnika, jer je tako zahtijevao njihov menadžment, utisci publike mogu nam dočarati divnu atmosferu i raspoloženje auditorijuma.

-Gdje god u svijetu da Nemanja Radulović i „Double sense“ nastupe, svuda će biti jako zanimljivo. Veoma dobro „uigrani“, oni su koncert održali visoko-profesionalno, tako da smo imali osjećaj da i mi sa njima sviramo, uživamo i „putujemo svijetom“, kažu za Boka News Svetlana i Branko i dodaju da će 19. jula ići i na koncert klape „Cambi“ u Bogorodičinom hramu na Prčanju. U Kotoru su od aprila do septembra, redovni su učesnici svih jedriličarskih regata, a posebno „Fašinada KUP-a“.

KotorArt

-Uživali smo, naravno, kao i svaki put na otvaranju KotorArta, Nemanja Radulović je opravdao naša očekivanja, iako se mora primijetiti da je imao malo drugačije koncipiran program, što je sjajno. Napravio je svojevrsni „put oko svijeta“ izabravši  države gdje je vjerovatno našao taj neki upečatljivi folklor koji posjeduju iste te države. Naravno, bilo je tu i filmske muzike. Što se tiče domaće publike, mislim da je ovo bio prigodan program, zato što, iako su u pitanju „lake note“, u aranžmanu Aleksandra Serdara i Nemanje Radulovića su interpretitrane na jako visokom nivou. Napravio je jedan pravi spoj za ovu priliku, publika je bila vrlo zadovoljna, kaže Vučković, profesor klavira, koji je koncert ispratio u društvu violinistkinje Dušice Kordić.

 Bilo je fantastično, kao i uvijek, kaže Aleksandra Dragutinović, koja je i članica Hora SPD „Jedinstvo“, te je i ona „muzički potkovana“ i kao takva dio publike istančanog ukusa.

-Ovo je već treći put da je Nemanja Radulović ovdje i svaki put je dao jednu potpuno drugačiju vibraciju, zbilja je neopisiv. S kojom lakoćom, čini se, on uspijeva da prenese tu čar muzike, to je umijeće koje znaju samo vrhunski umjetnici kakav je on, kaže Dragutinović.

KotorArt

Publika je imala divnu priliku da u ovom putovanju na koje su je poveli ansambl Double Sens i Nemanja Radulović, upozna sadržaj njihovog novog albuma „Roots“ („Korijeni“), prvom zajedničkom, koji su snimili za Izdavačku kuću Varner Klasiks 2022. godine. Kroz nastup ispred katedrale, koji je dio njihove koncertne turneje, prisutni su uživali u muzičkom naslijeđu Irske/ Kvebeka/ Škotske kroz djelo Žan Karinjan, u melodijama iz Kine, koje su komponovali He Džan-Hao i Čen Gang, prepoznala je note Argentine / Austrije / Italije / Grčke kroz djelo Karlosa Gardela, te Brazila u kompoziciji Luiza Bonfe. Promenada je nastavljena kroz Rusiju, izvedbom djela

Vasilija Solovjova – Sedoja i Moldaviju  uz muziku Eugena Doge. Putujući sa Nemannjom i orkestrom kroz Francusku “sreli su” muziku Tonija Murene, u Španiji ih je “dočekao” Manuel de Falja, a u Kubi- Perez Prado i  “Mambo”. Izvođači nisu zaboravili ni Indiju – izveli su tradicionalnu melodiju Katchur Kahna iz Radžastana, Izrael je predstavljen kompozicijom Elijahu Gamliela, a Japan tradicionalnom pjesmom Lullaby of Takeda.

Egzotici je doprinjela izvedba vlaške tradicionalne pjesme “Mândra mea”, a posebnu emociju domaće publike izazvala je izvedba vokalistkinje Ksenije Milošević (violina), koja je pjevala bosansku pjesmu “Što te nema” (Jadranka Stojaković). Zajedno sa suprugom Kristinom Atanasovom Radulović, Nemanja je izveo “Makedonsko devojče” (Jonče Hristovski). Romska muzika je zastupljena  melodijom “Đelem, đelem” Žarka Jovanovića, sa solistima Ksenija Milošević & Miloš Mihajlović.

Na bis su izveli muziku “Iznad duge” (film “Čarobljak iz Oza”, mađarski ples i frazu Kola Bokeljske mornarice, čime su, uz blještava svjetla vatrometa, pobrali stojeće ovacije publike.

Nemanja Radulović je  studirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na Visokoj školi u Sarbrikenu, Akademiji Štaufer u Kremoni i na Pariskom konzervatorijumu, a „Double Sens“ je osnovao 2008. godine, uz podršku prijatelja- muzičara iz Francuske i Srbije.

/M.D.Popović/

Najčitanije