15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Vrijedno djelo o austrougarskim bojnim brodovima

Foto: FB Aviani & Aviani editori

U izdanju rovinjskog Centra za povijesna istraživanja nedavno je objavljena knjiga koju autorski potpisuje Marco Zelaschi “Le navi da battaglia Austro-Ungariche nella Prima guerra mondiale” (Austrougarski bojni brodovi tijekom Prvog svjetskog rata).

Kako je rekao sam autor “nekoliko sam se godina s velikim interesom posvetio proučavanju pomorske povijesti Jadrana, s posebnim naglaskom na Trst. Surađujući s pomorskom udrugom Aldebaran iz Trsta te konzultirajući njezin arhiv, analizirao sam razne aspekte pomorstva i lokalne brodogradnje.” ; piše Glas Istre

Stoga sam se s velikim interesom približio povijesti austrougarske mornarice te primijetio sam da nije bilo detaljnijih studija o austrougarskim ratnim brodovima sagrađenim u brodogradilištima Istre, Rijeke i Julijske krajine, a tada su to bili, s tehničke strane, najbolje opremljeni i najvažniji brodovi. Jedina literatura dostupna glede te teme bila je napisana njemačkim jezikom, a izuzev autora Ryana Noppena, nije bio tu prisutan komparativni pristup svemu tome. Što se tiče tehničkog profila, konzultirao sam razne tekstove, brojne biblioteke i arhivsku građu, a za cjeloviti pristup temi trebao je vrlo detaljan rad i isto tako detaljno proučavanje građe.

Knjiga se razvija na kronološki način, uz detaljne deskripcije tih brodova, njihove izgradnje, karakteristike i mnogočega drugog. Sastoji se od tri dijela, prvi je dio posvećen tehničkim karakteristikama svakog pojedinog broda, u drugome dijelu nalazimo povijest svakog pojedinačnog broda sve do 28. srpnja 1914., a u trećem dijelu opisane su vojne akcije tijekom Prvog svjetskog rata i sudbina tih brodova”, ističe autor.

Posebna je pozornost posvećena i sudbini svakog pojedinačnog broda, što je bilo s njim nakon rata, kao i što je bilo s ostacima broda. Ova knjiga, premda daje odgovore na brojna pitanja, nadalje otvara i nova pitanja te mogućnost daljnjeg istraživanja i namijenjena je studentima, povjesničarima, ali i svima onima koje zanima ta povijest.

/Vanesa Begić/

Najčitanije