15.6 C
Kotor

Slušaj online radio

53. Praznik mimoze: Tokom februara i marta u Herceg Novom 43 programa   

Press 53. Praznika mimoze, 31. januar (1)_resize

Praznik mimoze biće održan 53. put u Herceg Novom od sredine februara do polovine marta i obuhvatiće 43 zabavna, kulturna i sportska programa, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u foajeu Dvorane Park.

Svečano otvaranje zakazano je za 18. februar kada će na Trgu Nikole Đurkovića nastupiti Neda Ukraden, a na zatvaranju koje je najavljeno za 05. mart nastupiće Dejan Petrović i Big Band. Tradicionalno, u oba događaja će učestvovati Gradska muzika i mažoretke Herceg Novi, Mjesna muzika Đenović i Trombonjeri.

Bogat program 53. Praznika mimoze obuhvata dešavanja koja će početi već od 03. februara otvaranjem Hercegnovskog zimskog salona u galeriji „Josip Bepo Benković“, a trajaće do 08. marta. Pored ceremonija otvaranja i zatvaranja sa koncertima, očekuju nas: tradicionalna Berba mimoze na rivijeri, maskenbali za odrasle i djecu, Riblja večera, prepoznatljivi Picigin i Karotrc, Izložba cvijeća, predstavljanje prijateljskih gradova Novo Mesto, Sankt Peterburg i Beograd, Sajam vina, muzičko-gastronomska Otvorena ulica u Igalu, pet predstava, dvije izložbe, koncert Muzičke škole, pet književnih večeri i 14 sportskih programa.

„Trudili smo se da zadržimo sve ono po čemu je Praznik mimoze prepoznat svih prethodnih godina: ceremonije otvaranja i zatvaranja, sportski programi, tradicionalna fešta od mimoze, ribe i vina, maskenbali“, kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

On je istakao da je Organizacioni odbor nekoliko mjeseci unazad radio na pripremi ovogodišnjeg praznika, s posebnom pažnjom prateći razvoj epidemiološke situacije. Ističući zadovoljstvo što je tradicija novske fešte održana uprkos pandemiji, izrazio je nadu da će ove godine program biti u potpunosti realizovan. Ukupan budžet ovogodišnjeg festivala je oko 100 hiljada eura, u šta je uključen i sportski program.

„Ovaj program je kompromis između mjera u vezi sa kovidom i želje našeg grada i svih onih koji učestvuju u programu da se sačuva tradicija Praznika mimoze i da ove godine uradimo najviše što možemo“, rekao je potpredsjednik Opštine, Mirko Mustur.

Press 53. Praznika mimoze, 31. januar (1)_resize

„Funkcija Praznika mimoze, sa njegovim karnevalskim svečanostima, maskenbalima i raznovrsnim programima za djecu i odrasle, uvijek je bila da unese radost i veselje u naše živote, a doza radosti, zabave i veselja nam je zaista neophodna u turbulentnim zbivanjima koja karakterišu aktuelnu društvenu scenu, a reflektuju se na živote svakog građanina“, poručila je direktorica JUK „Herceg Fest“, Gordana Porobić-Krcunović predstavljajući program ovogodišnjeg festivala.

Nastavlja se praksa učešća gradova-prijatelja Herceg Novog u programu Praznika mimoze. U saradnji sa Novim Mestom iz Slovenije biće organizovan nastup foklornbog društva „Kres“ i „Cviček party“, Sankt Peterburg iz Rusije će se predstaviti sa pozorišnom predstavom „Ludi novac“, Beograd će pripremiti „Noćnu spenzu“ na gradskoj pijaci i dovesti kamernu predstavu „Vodič kroz srpski mentalitet“, a bleh orkestar iz turskog grada Jedrene će nastupiti u okviru ceremonije zatvaranja festivala.

Ove godine će zbog epidemiološke situacije izostati Karavan mimoze kojim je u regionu najavljivan Praznik, ali će se Turistička organizacija postarati za što bolju promociju putem medija i društvenih mreža. Najveći broj gostiju očekuje se iz Crne Gore i zemalja regiona.

„Već imamo veliko interesovanje iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Srbije, turističke agencije zovu svaki dan i raspituju se o programu. Ljudi su željni ovakvih programa tako da očekujemo veliki broj gostiju iz regiona“, kazao je Milutin Govedarica iz Turističke organizacije Herceg Novi.

53. Praznik mimoze 2022

Sportski program 53. Praznika mimoze biće veoma bogat i obuhvata dešavanja u organizaciji 14 klubova iz Herceg Novog, kazao je sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, Vasilije Ćuković. Kako je dodao, sportske manifestacije će biti organizovane u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama.

Kako je rečeno na konferenciji, imajući u vidu neizvjesnu epidemiološku situaciju, organizatori zadržavaju pravo izmjene termina i programa, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Organizatori 53. Praznika mimoze su Opština Herceg Novi, Javna ustanova kulture „Herceg Fest“ i Turistička organizacija Herceg Novi, a ovogodišnji sponzori pivara „Trebjesa“ i „Plantaže 13. jul“.

PROGRAM 53. PRAZNIKA MIMOZE

  • Četvrtak, 3.02.

HERCEGNOVSKI ZIMSKI SALON, Galerija Josip Bepo Benković, u 19h

  • Utorak, 8.02.

MACA PAPUČARICA, predstava za djecu, Dvorana PARK u 18h

Režija: Davor Dragojević, Gradsko pozorište Podgorica

  • Četvrtak, 17.02.

POETSKO VEČE MIRJANE BOBIĆ MOJSILOVIĆ, foaje Dvorane PARK, u 19h

  • Petak, 18.02.

IZLOŽBA CVIJEĆA – plato ispred Opštine Herceg Novi, u 9h

SAJAM VINA – Hotel Lazure Meljine, u 12-20h

SVEČANO OTVARANJE 53. PRAZNIKA MIMOZE – Trg Nikole Đurkovića, od 19h, izvođači: Neda Ukraden, predgrupa: Trio Mare; u programu učestvuju: Gradska muzika, Mjesna muzika Đenović, Mažoretke, Trombonjeri

  • Subota, 19.02.

BERBA – duž hercegnovske rivijere, od 10h¸učestvuju: Gradska muzika, Mjesna muzika Đenović, Mažoretke, Trombonjeri, Klapa Stari kapetan, Bunt Rock Band-ovi

MASKENBAL – Institut “Dr. Simo Milošević” Igalo, u 21h¸izvođači: Exodus, Goran Karan; u programu učestvuju: Gradska muzika i mažoretke

  • Nedjelja, 20.02.:

DJEČIJI MASKENBAL – Institut “Dr. Simo Milošević” Igalo, od 15 do 17h za djecu do 6 godina i od 17 do 19h za djecu od 7 godina)

  • Ponedjeljak, 21.02.

POŽELI ZVIJEZDU PADALICU, promocija knjige Bosiljke Pušić, foaje Dvorane PARK u 19h

  • Srijeda, 23.02.

BOKEŠKA BROJANICA, promocija knjige Marine Stanišić, Gradska kafana u 17h

  • Četvrtak, 24.02.

MALI SALON HERCEGNOVSKIH GALERIJA, foaje Dvorane PARK u 19:30h

SAN O BOKI, Mjuzikl,  Dvorana PARK u 20h

  • Petak, 25.02.

FOLKLORNO DRUŠTVO KRES, Novo Mesto, Dvorana PARK u 19h

Veče Novog Mesta CVIČEK PARTY – Gradska kafana, u 20h

  • Subota, 26.02.

OTVORENA ULICA, Muzičko-gastronomska fešta, Šetalište kod Omladinskog parka Igalo u 10:30h

NOĆNA SPENZA – DANI BEOGRADA, Gradska pijaca u 19h

  • Nedjelja, 27.02.

PICIGIN – u 11h, lokacija će biti naknadno objavljena

NOĆNA SPENZA – DANI BEOGRADA, Gradska pijaca u 19h

POD OKRILJEM SV.NIKOLE I SV. VLAHA, promocija knjige Mirjane Blagojević, Gradska biblioteka u 19h

  • Ponedjeljak, 28.02.

VODIČ KROZ SRPSKI MENTALITET, kamerna-kabaretska predstava po tekstu Moma Kapora, priredila Vjera Mujović, Gradska kafana u 20h

  • Utorak, 1.03.

KONCERT UČENIKA I PROFESORA MUZIČKE ŠKOLE HERCEG NOVI, , Dvorana PARK u 19h

  • Srijeda, 2.03.

PROŠLOST MI NIJE DOVOLJNA, promocija knjige Tie Dožić, foaje Dvorane PARK u 19h

  • Četvrtak, 3.03.

LUDI NOVAC, pozorišna predstava Sankt Peterburg, Dvorana PARK u 20h

  • Petak, 4.03.

MIMOZA DANCE FESTIVAL – Dvorana PARK u 10h

RIBLJA VEČERA – Institut “Dr. Simo Milošević” Igalo u 21h

  • Subota, 5.03.

MIMOZA DANCE FESTIVAL – Dvorana PARK u 10h

SPALJIVANJE KRNEVALA – mala karnevalska povorka, suđenje krnevalu, Škver u 12h; u programu učestvuju: Gradska muzika, Mjesna muzika Đenović, Mažoretke, Trombonjeri, glumci

ZATVARANJE 53. PRAZNIKA MIMOZE – od 19h, lokacija će biti naknadno objavljena; izvođač Dejan Petrović i Big Band; u programu učestvuju: Gradska muzika, Mjesna muzika Đenović, Mažoretke, Trombonjeri, bleh orkestar iz Jedrena, KSC DiAno, klovnovi

  • Nedjelja, 6.03.

KAROTRC, trka karića – Herceg Novi, centar u 12h

  • Utorak, 8.03.

RIBARSKE SVAĐE, pozorišna predstava – Dvorana PARK u 20h; režija Milan Karadžić, Koprodukcija Narodno pozorište Priština i SNP Novi Sad

SPORTSKI PROGRAM 53. PRAZNIKA MIMOZE

  • Subota, 5.02.
  1. KUP MIMOZE U JEDRENJU – akvatorijum hercegnovskog zaliva, organizator Jedriličarski klub Jugole Grakalić
  • Petak, 11.02.
  1. MEMORIJAL ĐORĐE KONJEVIĆ – hotel Play, organizator Šah klub Herceg Novi
  • Subota i nedjelja, 12. i 13.02.

SKALINADA – organizator Triatlon klub Herceg Novi

  • Subota, 19.02.

NOĆ PUNOG MJESECA – organizator Planinarski klub Subra

  • Nedjelja, 27.02.

MIMOZA KUP U STRELIČARSTVU – organizator Streličarski klub Savina

  • Subota i nedjelja, 19. i 20.03.
  1. MEĐUNARODNI TENISKI TURNIR ZLATNA MIMOZA
  • Datumi će biti naknadno definisani za sledeće događaje:
  1. FUDBALSKI TURNIR MIMOZA KUP – organizator Fudbalski klub Igalo 1929
  2. KUP MIMOZE U SPORTSKOM RIBOLOVU – organizator Savez za sportski ribolov na moru Crne Gore
  3. ŽENSKI KOŠARKAŠKI TURNIR MIMOZE – organizator Ženski košarkaški klub Primorje
  4. BUĆASKI TURNIR KUP MIMOZE 2022. – organizator Bućaski klub Val
  5. MEĐUNARODNI DŽUDO KUP MIMOZE 2022. – organizator Džudo klub Igalo
  6. MEĐUNARODNI DŽIU-DŽICU TURNIR MIMOZA OPEN – organizator Džiu-džicu klub Panda

GIMNASTIČARSKI KUP MIMOZE – organizator Gimnastički klub Adriatic kids

MIMOZA POLINO KUP – organizator Sportska organizacija Manda

Najčitanije