7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Tužilaštvo istražuje zgradu Carevića na Krimovici

Krimovica – Foto MANS

Kotorsko Osnovno državno tužilaštvo (ODT) istražuje da li je kompanija “Carinvest” porodice gradonačelnika Budve Marka Carevića nelegalno gradila objekat od 600 kvadrata u osnovi, na parceli u Krimovicama.

-U Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, na osnovu prijave Urbanističko-građevinske inspekcije, formiran je predmet protiv pravnog lica ‘C.’ doo iz Kotora i odgovornog lica u pravnom licu zbog krivičnog djela građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje iz člana 326a Krivičnog zakonika CG.

Predmet se nalazi u fazi izviđaja i nakon donošenja odluke, javnost će o istoj biti blagovremeno obaviještena-kazali su “Vijestima” iz ODT Kotor.

Urbanističko-građevinska inspekcija podnijela je krivičnu prijavu ODT Kotor protiv kompanije “Carinvest” i odgovorne osobe u toj firmi Milana Carevića 24. septembra prošle godine, nakon što ih je o nelegalnoj gradnji još krajem jula 2021. obavijestila Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz Urbanističko-građevinske inspekcije su MANS-u 10. januara ove godine odgovorili da su “izvršili inspekcijski nadzor nad objektom na katastarskoj parceli 1140/1, LN 456, KO Krimovice Opština Kotor, i da je nakon sprovedenog postupka izrečena mjera zabrane građenja rješenjem UP I 12-284/1 od 7.9. 2021, kao i da je podnijeta krivična prijava protiv odgovornog lica u privrednom društvu doo “Carinvest” Kotor, Milana Carevića 24. 9. 2021. godine”.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac kazao je “Vijestima” da je “reakcija nadležne inspekcije iako ispravna, u potpunosti zakašnjela”.

-Jer je Careviću dozvoljeno prvo da zemljište uzurpira, pa onda da na njemu gradi.

Takvo njegovo ponašanje je direktna posljedica kontinuirane politike kažnjivosti čije benefite Carević godinama uživa i koji mu omogućavaju da se nesmetano bogati na račun javnog interesa-poručio je Milovac.

Inspekcija u rješenju navodi da se “zabranjuje privrednom društvu ‘Carinvest’ građenje objekta, AS konstrukcije, spratnosti tri nadzemne etaže, dimenzija u osnovi cca. 30 puta 20 metara “… jer se isti gradi bez prijave građenja i/ili dokumentacije iz člana 91 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata”.

-Objekat je zatečen u sivoj fazi radova, zatečen je građevinski materijal na gradilištu, a u trenutku kontrole nijesu izvođeni građevinski radovi.

Na licu mjesta je bio gospodin Milan Carević, izvršni direktor privrednog društva ‘Carinvest’, koji je izjavio da se radi o pomoćnom objektu, odnosno objektu od opšteg interesa za ruralni razvoj, kao i da je za isti nadležna lokalna samouprava…

Subjektu nadzora je ostavljen rok da se u prostorijama Ministarstva ekologije i prostornog planiranja izjasni na činjenice utvrđene zapisnikom, odnosno da dostavi dokumentaciju u cilju dokazivanja svoje tvrdnje da se radi o objektu od lokalnog opšteg interesa-stoji u rješenju inspekcije.

Iz inspekcije još navode i da je Milan Carević dostavio dokumentaciju, što je “postupajući inspektor uzeo u obzir”.

-… Ali je stava da je predmetni objekat, s obzirom na to da ne postoji odluka Skupštine opštine koja bi utvrdila predmetnu lokaciju kao lokaciju za lokalne objekte od opšteg interesa, u nadležnosti Urbanistčko-građevinske inspekcije, te da je potrebno podnijeti prijavu građenja sa dokumentacijom u smislu člana 91 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Prema članu 67 Zakona, građenje objekata je izvođenje radova (pripremni radovi, radovi na izradi građevinskih konstrukcija, građevinsko-inženjerski radovi…)-pojašnjeno je u rješenju, kojim je zabranjena gradnja objekta i podnijeta krivična prijava ODT Kotor.

Milovac ističe da je “slučaj Carevićeve uzurpacije državne imovine i nelegalne gradnje već nekoliko godina u fokusu javnosti i porazno je što su nadležne inspekcije odlučile da reaguju tek po dobijenoj inicijativi MANS-a, a ne samostalno i po službenoj dužnosti, na šta ih obavezuje zakon”.

-To je, nažalost, jasan pokazatelj da pogubna praksa prethodnog režima nije nikada napustila državne institucije, te da formalna promjena vlasti nije donijela prijeko potrebnim reformama u ovoj oblasti.

Time se i dalje šalje poruka javnosti da, iako su akteri promijenjeni, ‘pravila igre’ su ostala ista, a predsjednik budvanske opštine, Marko Carević, očigledno zna kako da u svakoj vlasti obezbijedi saveznike-zaključio je Milovac.

-Porazno je što je nova vlast uspjela da ‘normalizuje’ postojanje takozvanih tajkuna bliskih vlastima i nastavi da derogira bilo kakve napore u cilju ozdravljenja ovog društva od nepotizma, klijentelizma i teške korupcije.

Samo primjer Marka Carevića i njegove pohlepe je dovoljan za zaključak da smo u ovoj oblasti ipak dobili ‘zamjene, a ne promjene-poručuje Dejan Milovac (MANS).

/Tina Popović/

Izvor:Vijesti

Najčitanije