15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

„Vrijeme Oskara“ u Tivtu

Filmsko veče

Povodom predstojeće 95. dodjele nagrade Oskar Američke Akademije filmske umjetnosti i nauke, JU Centar za kulturu Tivat organizuje filmsko veče pod nazivom „Vrijeme Oskara“ posvećeno našim kulturnim stvaraocima. Filmovi koji će biti prikazani su animirani film „Surogat“ Dušana Vukotića koji je nagrađen Oskarom 1962 u produkciji Zagreb filma i dugometražni igrani film reditelja Andra Martinovića „Između dana i noći“ u produkciji Artikulacija film, Zillion film, Mimesis i produkcije RTCG.

Surogat je jednostavna priča o neobičnom liku koji dođe na plažu i sve što mu treba sam naduva, pa i svoju partnerku, ironično i alegorijski prikazivajući budućnost u kojoj se gubi stvarnost uz zamjenu za virtualnog surogata. Film je svojim naprednim animacijama tada napravio veliku revoluciju kojom je dotada dominirao Dizni izvršivši veliki uticaj na brojne autore i studije crtanog filma.

Između dana i noći je triptih smješten u tri različita vremenska perioda (drugi svjetski rat, pad Berlinskog Zida i vrijeme nakon raspada Jugoslavije). Ovo su priče o očevima i sinovima koji se nalaze u graničnim situacijama u kojima su primorani da donesu odluku između nekoliko kontradiktornih izbora.

Program će se održati u ponedjeljak, 13.03.2023.g. u Velikoj sali Centra za kulturu Tivat, s početkom u 20 časova.

Ulaz je slobodan.

Najčitanije