11 C
Kotor

Slušaj online radio

Vrmac uskoro regionalni park prirode ?

Brdo Vrmac
Brdo Vrmac

Prvi sastanak predstavnika lokalnih uprava Tivta i Kotora, u cilju dogovora oko zajedničkih aktivnosti povodom proglašenja brda Vrmac regionalnim parkom prirode, održan je juče u Tivtu.

Zoran Petranović, menadžer Opštine Tivat, i Tatjana Jelić, sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, upoznali su predstavnike Opštine Kotor sa inicijativom tivatske Opštine za proglašenje brda Vrmac parkom prirode. Marija Nikolić, predstavnica NVO “Kulturno zavičajnog udruženja Napredak – Gornja Lastva“ upoznala je prisutne sa studijama koje su urađene u sklopu projekta „Baština – pokretač razvoja“, a koje predstavljaju temelj Studiji zaštite, dokumentu što je neophodan za proglašenje zaštićenog prirodnog dobra.

Brdo Vrmac koje dijeli Tivatski od Kotorskog zaliva, pripada objema opštinama a svojim geografskim, prirodnim i kulturno-istorijskim karakteristikama, predstavlja izuzetnu vrijednost koju Tivćani već duže vrijeme pokušavaju zvanično zaštititi i valorizovati po principima održivog razvoja, u čemu sarašuju sa brojnim inostranim partnerima i NVO “Expeditio iz Kotora.

Detalj sa Vrmca
Detalj sa Vrmca

Kako je saopšteno iz lokalne uprave, predstavnici Opštine Kotor su izrazili zadovoljstvo predstavljenim studijama i rezultatima projekta, kao i spremnost da se u narednom periodu zajednički pristupi aktivnostima u cilju proglašenja Vrmca regionalnim parkom prirode. Dogovoreno je da studije dostave Kotoranima, “nakon čega bi se definisale dalje aktivnosti”.

Najčitanije