12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Vujović: Tvrđava Španjola, nakon rekonstrukcije, postaće međunarodni umjetnički i kreativni centar

Tamara Vujović

Vlada je danas prihvatila Ugovor o subvenciji između Regije Pulja, Odjeljenja za ekonomski razvoj i MKM za projekat SA – CREATIVITY, koji podrazumijeva realizaciju velikog projekta rekonstrukcije tvrđave Španjola, koja će postati još jedan dom za umjetnike, za koji će Crna Gora od Evropske unije dobiti 1,5 miliona eura.

Ministrica kulture i medija Tamara Vujović, koja će potpisati Ugovor, kazala je da je jedan od prioriteta Ministarstva stvaranje uslova za održivi razvoj kulture i investiranje u kulturnu infrastrukturu i zaštitu kulturnih dobara, u cilju kreiranja ambijenta za prepoznatljivost i konkurentnost crnogorskog stvaralačkog sektora na međunarodnom nivou i promocije kulturnog turizma, a posebno ističe da je novac za finansiranje ovog projekta iz sredstava Evropske unije – navodi se u saopštenju MKM-a.

“Ministarstvo kulture i medija će u okviru projekta SA CREATIVITY sprovesti rekonstrukciju i revitalizaciju tvrđave Španjola što podrazumijeva rekonstrukciju objekta u postojećim okvirima i uspostavljanje međunarodnog kreativnog centra. Cilj ove aktivnosti je, prije svega, zaštita kulturnog dobra od daljeg propadanja kroz stavljanje u novu, održivu i savremenu funkciju”, kazala je Vujović.

Nakon rekonstrukcije, u objektu će postojati kapaciteti za rezidencijalne boravke umjetnika i kreativnih preduzetnika i razvoja stvaralaštva i kreativnih industrija, posebno u oblasti multimedijalne umjetnosti, kao i primijenjenog vajarstva, grafike i slikarstva.

Objekat će, nakon rekonstrukcije, imati uspostavljene i opremljene izložbene, prezentacione i smještajne cjeline, kancelarijski prostor i zajedničku baštu – ljetnju pozornicu.

Tvrđava Španjola – foto monteguide.com

“Smatramo ovo velikim podstrekom za obnavljanje naše baštine, kojem ćemo odgovorno pristupiti. Dobijena sredstva nisu u cjelosti dovoljna za rekonstrukciju, pa se dio sredstava očekuje i iz budžeta države. Takođe, kako to radimo i za hab u Kotoru, pronalazimo održiv model upravljanja ovakvim institucijama kulture, koji bi obezbijedio otvorenu platformu za boravak umjetnika, razvoj kreativnosti i inovacija”, istakla je Vujović.

Implementacija projekta SA CREATIVITY biće nastavak strateških aktivnosti Ministarstva kulture i medija koje su orijentisane na stvaranje uslova za razvoj stvaralaštva i kreativnih industrija kroz održivo korišćenje i valoraziciju kulturnih dobara, što je prepoznato i u nedavno usvojenom Nacionalnom program razvoja kulture 2023-2027.

Nosilac projekta SA CREATIVITY je Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, a projektni partneri Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, Ministarstvo turizma Republike Albanije, Regija Pulja i Regija Molize iz Italije – objašnjeno je u saopštenju.

“Ukupna vrijednost odobrenog projekta iznosi skoro 4,8 miliona eura od čega je sufinansiranje Evropske unije 85 odsto za Crnu Goru i Albaniju, odnosno 80 odsto za Italiju, dok ostatak sredstava obezbjeđuju svi projektni partneri u skladu sa svojim budžetom. Budžet opredijeljen za Ministarstvo kulture i medija je skoro 1,5 miliona eura, a sopstvena kontribucija je oko 218 hiljada eura. Period realizacije projekta je do 31. decembra 2027. godine”, zaključak je saopštenja.

Najčitanije