7 C
Kotor

Slušaj online radio

Wagner se više neće boriti u Ukrajini

Wagner – oklopna vozila – foto EPA

Šefu ruskih plaćenika Jevgeniju Prigožinu rečeno je da se njegova grupa Wagner više neće boriti u Ukrajini jer je odbio potpisati ugovore o stavljanju svojih plaćenika pod kontrolu ministarstva obrane, rekao je danas istaknuti zastupnik u ruskom parlamentu.

General-pukovnik Andrej Kartapolov, utjecajni zastupnik koji predsjeda parlamentarnim odborom za obranu Dume, rekao je da je okidač za subotnju pobunu bilo Prigožinovo neslaganje sa zahtjevom ministarstva obrane da pripadnici njegove plaćeničke skupine potpišu ugovore s tim ministarstvom.

“Svi provode ovu odluku osim Prigožina” 

“Kao što znate, nekoliko dana prije pokušaja pobune ministarstvo obrane je reklo da sve formacije koje obavljaju borbene zadaće moraju potpisati ugovore s njim”, rekao je Kartapolov.

“Svi su počeli provoditi ovu odluku… Svi osim gospodina Prigožina”, dodao je.

Prigožin je 11. lipnja rekao da pripadnici Wagnera neće potpisati nikakav ugovor s ministrom obrane Sergejem Šojguom, dodavši da Šojgu nije u stanju upravljati vojnim jedinicama. Kartapolov je naveo da mu je rečeno da se njegovi plaćenici više neće boriti u Ukrajini i da stoga neće dobiti državni novac nakon što je Prigožin odbio potpisati ugovore.

Prigožin dobio egzil u Bjelorusiji

Prigožin je nakon toga počinio izdaju zbog “pretjeranih ambicija”, novca i, kako je kazao, “stanja uzbuđenosti”. Prigožin je za odustajanje od pobune, uz posredništvo bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, dobio egzil u Bjelorusiji, dok su ruske vlasti odustale od kaznenog progona zbog pokretanja pobune.

Izvor:Index.hr

Najčitanije