9 C
Kotor

Slušaj online radio

Wagnerovci zauzeli vojne objekte u Rostovu; Putin: Ovo je nož u leđa! Veleizdaja!

Wagnerovci na ulicama Rostova
Foto: Stringer / REUTERS

Haos u Rusiji! Nakon što je Putin naredio istragu protiv vođe plaćeničke skupine Wagner Jevgenija Prigožina, on je objavio da su njegove snage iz Ukrajine ušle u Rostov na jugu Rusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se javnosti. Ustvrdio je da su neki Rusi “uvučeni u kriminalnu avanturu”. Kaže da je budućnost Rusije u pitanju, opisujući postupke pobunjenika kao “nož u leđa”. Obećao je osvetu.

Putin: Ovo je nož u leđa!

09:13

Ruski predsjednik Vladimir Putin jutros se obratio naciji. Ustvrdio je da su neki Rusi “uvučeni u kriminalnu avanturu” ne spominjući posebno pobunjeničke borce plaćeničke skupine Wagner.

Putin kaže da je budućnost Rusije u pitanju, opisujući postupke pobunjenika kao “nož u leđa”.

– Ovo je nož u leđa, poručio je.

Ne imenujući posebno šefa skupine Wagner Jevgenija Prigožina, Putin kaže da su visoke “ambicije” nekih dovele do “veleizdaje”.

Ruski predsjednik upozorava na “neizbježnu kaznu” za one koji dijele rusko društvo. Kaže da je protuteroristički režim sada na snazi u glavnom gradu Moskvi i nekoliko drugih regija.

Putin naglašava da su “dane sve potrebne naredbe” za suočavanje s krizom, obećavajući obranu Rusije.

U svom kratkom TV obraćanju Putin niti jednom nije posebno spomenuo plaćeničku skupinu Wagner i njihovog vođu Prigožina.

General Vladimir Aleksejev: Ovo je vojni udar!

09:06

Prigožina je na smirivanje stanja pozvao zamjenik zapovjednika ruskih snaga u Ukrajini general Sergej Surovikin.

– Obraćam se zapovjedništvu, časnicima i borcima privatne vojne organizacije Wagner. Zajedno smo prošli dug i težak put. Borili smo se uz vas. Riskirali smo. Trpjeli smo gubitke. Zajedno smo pobjeđivali. Iste smo krvi. Povucite se prije nego što bude prekasno. Poslušajte poruku i zapovijed izabranog predsjednika Ruske Federacije. Zaustavite konvoje, vratite se u baze i mjesta gdje ste stacionirani, pozvao je Surovikin.

Za razliku od njega, general Vladimir Aleksejev optužio ga je da je zabio nož u leđa Putinu i Rusiji.

– Kakve god bile vaše namjere u ovom trenutku, koliko god vam netko govorio da su hrabre, ovo je nož u leđa i državi i predsjedniku. Samo on ima pravo imenovati najvišeg vojnog zapovjednika, a vi pokušavate preuzeti njegovu ovlast. Ovo je vojni udar, ustvrdio je Aleksejev.

Prigožin: Zauzeli smo vojne objekte u Rostovu

08:51

Šef Wagnera Evgenij Prigožin rekao je da su njegove trupe zauzele ključne vojne objekte u južnom ruskom gradu Rostovu na Donu.

– Pod našom su kontrolom vojni objekti Rostova, uključujući zračnu luku, rekao je Prigožin u videu objavljenom u subotu ujutro.

Rekao je da su njegove snage zauzele stožer ruske vojske za jug zemlje u gradu s preko milijun stanovnika u pograničnom području s Ukrajinom. To se nije moglo odmah neovisno potvrditi. Ministarstvo obrane u Moskvi zasad nije komentiralo Prigožinove tvrdnje.

Prigožin je također rekao u videu da su borbeni zrakoplovi za rat protiv Ukrajine nastavili polijetati sa aerodroma u Rostovu prema planu: “Avioni … polijeću prema planu.”

Prigožin je ranije ustvrdio da su njegovi vojnici oborili vojni helikopter koji je pucao na civilni konvoj. Nije pružio dokaze za svoje tvrdnje i one se nisu mogle neovisno provjeriti.

Gradonačelnik Moskve uveo ‘protuterorističke mjere’

07:50

Gradonačelnik Sergej Sobjanin uveo je “protuterorističke mjere” u glavnom gradu Moskvi, suočen s eskalirajućim sukobom između ruske vojske i plaćenika Wagnera.

Sobjanin je u subotu ujutro na svom Telegram kanalu napisao da su na ulicama već uvedene pojačane kontrole prometa. Moguća su i ograničenja masovnih događaja, dodao je.

– Kao rezultat pristiglih informacija, u Moskvi se provode protuterorističke mjere za jačanje sigurnosti, napisao je Sobjanin. Zamolio je više od 13 milijuna stanovnika metropole za razumijevanje.

Guverner moskovske regijeAndrej Vorobjov također je na Telegramu napisao o pojačanim sigurnosnim mjerama. Vorobjov je pozvao ljude da se, ako je moguće, suzdrže od putovanja osobnim automobilima prema južnoj Rusiji, gdje je situacija trenutačno posebno napeta.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije