17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Wagnerovi plaćenici prodiru dublje u sjeverna predgrađa Bahmuta

Ukrajinski borci u Bahmutu
Foto: S. Nuzhnenko/M. Djurica/A. Babenko / Reuters

Iako se u Ukrajini i dalje vode snažne borbe, sve je izgledniji pad Bahmuta u ruske ruke. Taj grad na istoku zemlje ima veliku stratešku važnost za obje strane. Još nije jasno hoće li se Ukrajinci povući i prepustiti ga ili će se boriti do zadnjeg čovjeka. U gradu, u kojem je prije rata živjelo oko 75 hiljada stanovnika, ostalo je oko četiri tisuće civila koje humanitarne udruge pokušavaju evakuirati.

Wagnerovi plaćenici prodiru sve dublje u Bahmut

Ukrajinske snage koje brane Bahmut izložene su sve jačem pritisku ruskih snaga. U posljednjih 36 sati srušena su dva ključna mosta, a Ukrajinci drže sve manje opskrbnih putova, izvijestila je britanska vojna obavještajna služba. Ukrajina na to područje šalje elitne postrojbe, a ruska vojska i Wagnerovi plaćenici prodiru sve dublje u sjeverna predgrađa. Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga sinoć je objavio da ruske postrojbe ne uspijevaju opkoliti Bahmut.

Bitka se vodi sedam mjeseci, a ruska pobjeda u potpuno razrušenom gradu bila bi prvi veliki trijumf Moskve u skupoj zimskoj ofenzivi. Ugledni ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov rekao je da ne vidi nijedan znak koji bi pokazivao da će Kijev zapovjediti povlačenje iz grada.

Izvor:HRT-Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije