15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So
Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, antiglobalizma, popularne istorije, gastronomije i knjiga za djecu.

U romanu Bernarda Šlinka Unuka prisutna je ona kombinacija ljubavne priče, detektivskog romana i društveno angažovane proze koja već dvije decenije autora kultnog ropmana Čitač održava u krugu najčitanijih njemačkih pisaca današnjice. Priča je ovo o ljubavi između Kaspara i Birgit čije dramatične staze određuje tenzija između Savezne Republike Njemačke i Njemačke Demokratske Republike. Koliko i iz sudara dva potpuno različita načina života, napetost raste i zbog neizvjesnog ishoda traganja za Birgitinom ćerkom. Šlink uspijeva da na pitanja karakteristična za Njemačku tog doba da univerzalne odgovore. Izdavač je Plato.

Osmi povjerenik Renata Baretića kultni je i višestruko nagrađivani roman po kojom je snimljen istoimeni film. Mladom političaru konkurencija namješta aferu usred predizborne kampanje, zbog čega ga premijer šalje u najveću hrvatsku nedođiju, ostrvo Trečić, na kome nema ni pošte, ni interneta ni signala mobilne telefonije. Njegov zadatak je da izolovanu zajednicu inkorporira u pravni sistem Hrvatske tako što će organizovati prve slobodne izbore na ostrvu i uspostavniti lokalnu vlast. Prethodih sedam povjerenika propalo je na ovom zadatku, naprosto zato što zajednica savršeno funkcioniše van ingerencija države. Izdavač je Laguna.

Kad je mesec nisko roman je Nadije Hašimi autorke bestselera Biser koji je slomio školjku. Feriba, djevojčica koja raste bez majke, osuđena je odmalena na borbu s predrasudama. Nakon mukotrpnog odrastanja uspijeva da se obrazuje, postaje učiteljica i udaje se za Mahmuda, muškarca koji je voli i poštuje. Imaju troje djece i njihovoj sreći nema kraja sve dok Mahmud ne postane žrtva talibanskih fundamentalista. Prinuđena da sa djecom hitno napusti Kabul, Feriba mora pronaći način da stigne do Engleske. Kad je mesec nisko iskrena je priča o ljudskoj hrabrosti suočenoj sa bezosjećajnošću svijeta. Izdavač je Laguna.

Knjiga Šošane Zubof Doba nadzornog kapitalizma veoma ubjedljivo govori o nastanku novog oblika kapitalizma koji se krije u naslovu knjige. On je zasnovan na tekovinama tehnološke revolucije gdje su podaci postali najskuplja roba. Autorka veoma hrabro progovara o zloupotrebi podataka kao mašineriji za pravljenje novca, sa jedne, ali i kao važnom psihološkom procesu, sa druge strane, u kojem je moguće ne samo ući u nečije misli već ih je moguće i transformisati. Doba nadzornog kapitalizma otkriva svijet u kom korisnici tehnologije više nisu klijenti, nego sirovina za obradu u potpuno novom industrijskom sistemu. Izdavač je Clio.

U knjizi Pitajte istoričara Greg Džener nam daje 50 iznenađujućih odgovora na ono što smo oduvijek željeli da znamo. On nas vodi u zabavni obilazak istorijskih razdoblja. Krećući se kroz široki spektar tema, od afričkih carstava, antičkih zbirki vicava i bizarnih primjera kanibalizma u medicinske svrhe pa do saznanja kako su smišljene puslice, ogledala i ženski higijenski ulošci. Pitajte istoričara opkoračuje vrijeme od kamenog doba do revolucionarnih 60-ih i pruža švedski sto pun zabavnih i sadržajnih gurmanluka. Knjiga je ovo koja predstavlja plodonosnu šetnju putevima i stranputicama prošlosti. Izdavač je Laguna.

Kuvar posnih jela na vodi je knjiga koju je priredila monahinja Atanasija Rašić iz manastira Rukumija. U prvom dijelu naći ćemo pravo bogatstvo recepata: razne vrste pasulja i kupusa, zatim, paprikaš, supe, salate, variva, jela sa krompirom, čorbe i paštete od raznih sastojaka, mnogobrojne soseve. Svi opisani recepti su i ilustrovani. U drugom dijelu knjige govori se o jestivom cvijeću, pravilima posta, savjetima u pogledu ishrane kod hroničnih bolesti, o ljekovitosti hrane kao i o vitaminima i mineralima. Izdavač je Kolor Pres.

Iz veoma zanimljivog serijala za mlađe čitaoce Biblioteka čitamo zajedno  stiže nam Ježeva kućica Branka Ćopića. Jež, slavni lovac bezbrižno šeta šumom. Lisica, vuk, divlja svinja i medved radoznalo ga prate da bi vidjeli u kakvoj to kućici živi kad je toliko hvali. Kad budu vidjeli da se radi o običnoj bukovoj kladi u kojoj je jež kao postelju prostro malo suvog  lišća neće prestati da ga ismijavaju. Međutim, vuka i divlju svinju će ubiti lovci, medveda do smrti izbosti pčele, a jež će i dalje uživati u svom skromnom domu. Ovo izdanje se razlikuje od ostalih jer se u sredini svake slikovnice nalazi i edukativni dodatak. Izdavač je Vulkan.

*

Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije