23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

World Central Kitchen i španjolski partner obustavljaju pomoć Gazi morem

Brod pomoć Gaza – Foto: World Central Kitchen
Španjolska nevladina organizacija Open Arms saopštila je da je s američkom dobrotvornom organizacijom World Central Kitchen (WCK) obustavila dopremanje pomoći Gazi morskim putem nakon što je u ponedjeljak sedmero humanitaraca ubijeno u izraelskom zračnom napadu.

Te su dvije organizacije radile zajedno na pokretanju pomorskog koridora humanitarne pomoći za Gazu s Cipra u ožujku i upravo bile završile istovar oko jedne trećine isporučene robe kad je konvoj radnika WCK-a napadnut 1. travnja.

– Ovaj napad, koji su izvele izraelske obrambene snage prošlog ponedjeljka, označava bolnu prekretnicu u našim naporima da ublažimo humanitarnu krizu u Gazi, stoji u priopćenju Open Armsa.

WCK-a je izvijestio da pauzira aktivnosti u Gazi u kojoj su od listopada otvorili više od 60 javnih kuhinja. UN procjenjuje da je glad neposredna prijetnja za više od polovice stanovništva Gaze.

U srijedu je oko 240 tona hrane vraćeno na Cipar u brodskom konvoju Open Armsa nakon što je operacija istovara zaustavljena zbog izraelskog zračnog napada na radnike.

– S jučerašnjim pristankom broda Open Armsa u Larnaci na Cipru, misija u suradnji s WCK-om na humanitarnom koridoru za pojas Gaze je obustavljena, piše u priopćenju Open Armsa.

Ravnatelj organizacije Oscar Camps Gazu je nazvao distopijskim laboratorijem u kojem teče krv ljudi dok se testiraju i usavršavaju ratne tehnologije, laboratorijem kojim upravljaju sve automatiziraniji algoritmi zbog kojih se umanjuje svaka ljudska odgovornost, a sve uz pomoć tehnologije i trivijaliziranje zla.

– Sada državnici hitaju izraziti sućut obiteljima, a tu istu hitnost ne pokazuju u zaustavljanju isporuke oružja ovom laboratoriju uništenja, istaknuo je Camps.

– Koliko još ljudskosti mora nestati u ovom genocidu?, upitao je.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije