21 C
Kotor

Slušaj online radio

WTTC: Turizam će u svijetu u 2024. srušiti rekorde

Kotor- foto Boka News

Turistička i industrija putovanja mogla bi u 2024. godini premašiti rekorde i globalnom BDP-u donijeti s više od 11 milijardi američkih dolara, prognozira Svjetsko veće za putovanja i turizam (WTTC).

WTTC (World Travel and Tourism Council) zastupa interese turističke i industrije putovanja, uključujući privatni i javni sektor.

U istraživanju provedenim u saradnji s Oxford Economic-om predviđa rekordnu turističku 2024. godinu.

– Turizam i putovanja u 2024. će doprineti globalnom BDP-u s dodatnih 770 milijardi dolara u odnosu na prethodni rekord, generišući jedan na svakih 10 dolara širom svijeta – kažu iz WTTC-a, uz ocjenu da turizam u svijetu sada ‘cvjeta’ nakon pandemije i očekivanje da će 142 od 185 analiziranih zemalja nadmašiti prethodne nacionalne rekorde.

Istraživanje je pokazalo i da je taj sektor „prepun mogućnosti“ te obuhvata gotovo 348 miliona radnih mjesta u svijetu, što je porast za više od 13,6 miliona radnih mjesta u poređenju sa predpandemijskoj i (posljednjoj) rekordnoj 2019. godini.

Očekuje se da će potrošnja na međunarodna putovanja biti blizu onoj iz 2019. i dosegnuti gotovo 1,9 milijardi dolara, kao i da će i američki turisti potrošiti više nego bilo koje godine do sada odnosno oko 5,4 milijardi dolara.

Predsjednica i glavna izvršna direktorica WTTC-aDžulia Simpson poručila je da „sektor putovanja i turizma ostaje globalna državna sila“ te da se ne radi samo o postizanju rekorda, nego više o oporavku i „povratku sektora u najboljem izdanju nakon nekoliko teških godina“.

– Ipak, postoji rizik. Vlade SAD-a i Kine trebalo bi da podrže svoje nacionalne sektore putovanja i turizma. SAD i Kina će i dalje “patiti” dok se u drugim zemljama međunarodni posjetici vraćaju mnogo brže – navela je Simpson, s obzirom da se te dvije velike svjetske sile u turizmu nešto sporije oporavljaju.

Najčitanije