17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

XVII Međunarodni festival klapa Perast od 28. do 30. juna

Perast- foto Miro Marušić Boka News
Perast- foto Miro Marušić Boka News

XVII Međunarodni festival klapa Perast 2018. koji će se održati od 28. do 30. juna, ponovo okuplja izvanredne klape iz okruženja i Crne Gore a svojim ukupnim programom uvijek pokušava da bude još bolji od prethodnog. To je uvijek izazov ali i obaveza prema ljubiteljima klapskog pjevanja u Boki, dužnost prema tradiciji Boke i njenom kulturnom nasljeđu, istorijskom i muzičkom.

U najavi festivalskih takmičenja, Međunarodni festival klapa Perast organizuje dvije promocije:  27.juna u Galeriji solidarnosti Kotor u 19.30 sati biće predstavljen Đorđa Begua koji već 40 godina živi u Dubrovniku, svirajući ali i praveći Lijericu, tradicionalni gudački instrument. Njegova knjiga nosi naslov Lijerica dubrovačkog kraja.

U Muzeju grada Perasta, 28.juna u 11 sati biće promovisan festivalski almanah,  Liricu br. 6.  Posvećena je maestru Mariu Kataviću koji je obradio za klapske partiture preko 100 starih zapisa iz Boke; Kube, Kuhača, Dionizija de Sarna San Đorđa  sa kraja 19. vijeka uz posljeratne zapisivače Jovana Miloševića, Nikelu Hercigonju, Vidu Matjan i  obrade narodnih pjesama iz Budve i Paštroviće naše vjerne saradnice dr. Zlate Marjanović.  Lirica br.6  je antologijski izbora 50 partitura M.Katavića , među kojima su i obrade Kola Bokeljske mornarice.

Na promociji će najmlađa klapa Kotorski gardelini otpjevati upravo dvije  obrade maestra Katavića.

Svečanim otvaranjem XVII Festivala, 28.juna u Perastu, najavljujemo i programe kulturnih događanja u Kotoru ovog ljeta, poručuju iz Međunarodnog festivala klapa Perast Osim čuvenih klapa Kaše iz Dubrovnika, Peružinki sa Paga, Praske  iz Podstrane (dvostruki osvajač nagrada iz Omiša prošle godine), izvrsnih domaćih klapa Maris i Odive Belcanto,  nastupiće i  mladi glumci sa recitalima iz Priča o moru, gudački kvarter Vollmond  i kvartet flauta Talia a uživaćemo i u dvije koreografije folklornog ansambla „Nikola Đurković“ iz Kotora.

Zatim 29. i 30.juna slijede programi ženskih i  muških klapa kao i takmičenje kroz 10 premijera Novih klapskih pjesama. U  Perastu se pjeva isključivo a cappella, taj tradicionalni i najteži klapski muzički izraz. Svaka od 25  klapa učesnica, uz to OBAVEZNO mora otpjevati bar jednu BOKELJSKU PJESMU (a imamo ih preko 300, od najstarijih notnih zapisa pa do novo komponovanih klapskih pjesama).

Kovačević: Ono što ostaje kao trajna vrijednost je nasljeđe otrgnuto od zaborava
Festival klapa Perast – foto Boka News

Izvršni direktor Međunarodni festival klapa Perast Milan Mikan Kovačević istakao je da je tokom ovih godina festival ugostio najveća klapska imena, od pjesnika, kompozitora, etnomuzikologa, obrađivača i poznatih voditelja i već blizu 400 klapa iz čitavog regiona, među kojima i  najpoznatije nosioce brojnih nagrada sa raznih festivala, posebno FDK Omiš.

“Tako će biti i ove godine. Njih sve ne dovodi samo prelijepi Perast i Boka, naša gostoljubivost i dobra organizacija Festivala. Iznad svega oni izuzetno poštuju naša dostignuća u njegovanju sopstvene kulturne baštine klapskog pjevanja.

To je duboki korijen iz kojega se grana to naše klapsko festivalsko stablo, raste i razvija se, donoseći svake godine neki novi prilog našoj muzičkoj kulturi. Prepoznato je to i od Opštine Kotor, Ministarstva kulture i T.O. Kotora , koji su pokrovitelji i najznačajniji sponzori, uz brojne prijatelje Festivala.

To je dakle vrlo prepoznati i cijenjeni muzički izraz Festivala u Perastu kojega i u regionu smatraju među najprestižnijim. Njegova osnovna odlika  je čuvanje kulturne baštine  klapskog pjevanja koje je zapravo nastavak vjekovne muzičke tradicije u Boki.  Festival, kao manifestacija, sa izvrsnim klapama ipak prođe,  ostaju brojne nagrade i svakako snimci tih izvedbi ali to je nekoliko  festivalska dana.

Ludvik Kuba

Ono što ostaje kao trajna vrijednost je nasljeđe otrgnuto od zaborava: preko  300 partitura bokelsjkih pjesama, neke stare i preko vijeka, koje su dobile novi život kroz savremene klapske izvedbe, 70 novih klapskih pjesama premijerno napisanih i izvedenih u Perastu,  knjige i naše Lirice koje se bave  muzičkom baštinom Boke, pa Priče o moru– program kojim prikazujemo  tu našu  bokeljku štoriju po gradovima Crne Gore…

Konačno, ostaje i možda najvrednije- prijateljstva stvorena u Perastu sa  ljubiteljima, akterima i stvaraocima iz klapskog svijeta“ – zaključuje Kovačević.

Najčitanije