17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Za adaptaciju i rekonstrukciju specijalnih bolnica u Risnu i Dobroti 800 hiljada eura

Bolnica Risan - foto Boka News
Bolnica Risan – foto Boka News

Za rekonstrukciju i adaptaciju specijalnih bolnica u Risnu i Dobroti izdvojeno je oko 800 hiljada eura, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović. On je, nakon obilaska pomenutih zdravstvenih ustanova, izjavio da je za adaptaciju Specijalne bolnice „Vaso Ćuković” u Risnu izdvojeno oko 386.000 eura, a za Specijalnu bolnicu za psihijatriju u Kotoru 414.000 eura. Radovi na ova dva objekta počeli su, dodao je, početkom juna, realizuju se planiranom dinamikom, a završetak se očekuje do kraja godine.

-Fokus prilikom izvođenja radova odnosi se upravo na unapređenje energetske efikasnosti, to jest na zamjenu fasadne bravarije, postavljanje termo izolacije na fasadi, postavljanje hidro i termo izolacije krovnih ravni, unapređenje sistema osvjetljenja i sistema grejanja, naveo je Hrapović.

Direktor bolnice u Risnu dr Vlado Popović ističe da je u pitanju veliki projekat koji podrazumijeva zamjenu fasade i kompletnog krova bolnice.

-Time samo ispunjavamo prvi korak u ukupnom cilju koji se tiče uređenja bolnice, bolničkog kruga, prijemno-hitnog bloka. Već smo krenuli u realizaciju završetka projekta operacionog bloka i Intenzivne jedinice, koji ćemo kandidovati za kapitalni budžet, najavio je Popović, preciziravši da je od 1. jula do danas u toj bolnici urađena 151 ortopedska i 51 neurohirurška operacija.

-Svi pacijenti koji su upućeni u našu ustanovu su zbrinuti. Nijedan pacijent nije upućen u drugi zdravstveni centar. Mislim da smo svi na istom, zajedničkom putu da stvaramo ustanove koje će i infrastrukturno ispratiti sve što se u njima radi, rekao je Popović. Cilj je, kaže, da se stvore preduslove da i Crna Gora i bolnica Risan budu prepoznati na mapi svjetskog zdravstvenog turizma.

Najčitanije