22.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Za uzgajivače hrane iz mora 800.000 eura kroz projekat Food4Health

Kamenice – Ston

Hrana za zdravlje (Food4Health) naziv je prekograničnog projekta sa Italijom i Albanijom, u kojem je kotorski Institut za biologiju mora sa Ministarstvom poljoprivrede dobio preko 800.000 eura da bi pomogli uzgajivačima hrane iz mora.

Namjera je da se u novoj laboratoriji u Institutu uskoro počne proizvoditi mlađ kamenica ili ostriga za čiji je uzgoj u prirodnoj sredini potrebno nekoliko godina.

Nova laboratorija će predstavljati jedino mrijestilište kamenca u in vitro uslovima na području istočne Jadranske obale, što dodatno doprinosi konkurentnosti kako naučnih istraživanja, tako i napretka sektora marikulture u Crnoj Gori.

Kamenice nakon što dostignu određenu velićinu biće vraćene u more na uzgajališta gdje će dostići konzumnu veličinu. Povezivanje malih proizvođača sa naučnim institucijama na jednoj i tržišta na drugoj strani te pomoć oko marketinga, uvođenje ekoloških standarda u uzgoju školjki cilj je projekta Hrana za zdravlje (Food4Health).

Institut za biologiju mora Kotor

Implementacija projekta je počela 1. juna prošle godine za dogradnju laboratorije iz projekta je izdvojeno 500.000 eura.

Najčitanije