22.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Promocija romana “Zabluda Svetog Sebastijana” u Kotoru

Javna ustanova Kulturni centar „Nikola Đurković” Kotor / Gradska biblioteka i čitaonica u petak 8. februara sa početkom u 19 sati u kinu „Boka” organizuje promociju romana „Zabluda Svetog Sebastijana” Vladimira Tabaševića za koji je autor dobio NIN-ovu nagradu za najbolji roman u 2018. godini.

Razgovor sa Tabaševićem vodiće prof. dr Slavica Perović.

” Vladimir Tabašević rođen je 1986. u Mostaru. Studirao je filozofiju u Beogradu. Objavio je knjige poezije Koagulum (2010), Tragus (2011), Kundak (2012), Hrvatski kundak (2014). Njegov prvi roman ,,Tiho teče Misisipi” štampan je samostalno i našao se u užem izboru za NIN-ovu nagradu (2015). Roman ,,Pa kao” našao se, takođe, u najužem izboru za NIN-ovu nagradu (2016), a roman ”Zabluda Svetog Sebastijana dobio je NIN-ovu nagradu za najbolji roman u 2018. godini. Osnivač je i jedan od urednika internet časopisa ,,Prezupč” koji se bavi pitanjem klasnih odnosa u društvu. Dobitnik je regionalne nagrade za priču ,,Rat”, u okviru ,,Biber festivala” i nagrade ,,Mirko Kovač” za najbolju knjigu mladog autora. Živi u Beogradu. Uzimajući kao podtekst priču o Svetom Sebastijanu, Vladimir Tabašević u svom novom romanu problematizuje fenomen žrtve i zablude o njoj. Zablude o nama koji „činimo dobro”, zablude o našim pravedničkim nastojanjima, zablude u kojima često držimo druge kako bi naše „spasiteljske misije” imale „publiku”. Poigravajući se sa likovima koji se samodoživljavaju kao pravednici i kao žrtve, autor ispisuje priču o ratu devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije, ali i priču o savremenim zabludama u kojima se sjećanja neprestano preobražavaju.

Pisan neobuzdanim i razigranim jezikom, roman “Zabluda Svetog Sebastijana” navešće vas da se zamislite prije nego što za sebe kažete da ste „dobri” i da ste „hteli sve najbolje” – stoji u najavi promocije koja nam je proslijeđena iz Kulturnog centra “Nikola Đurković”.

Najčitanije