15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Zadar – Piloti poginuli u padu vojnog školskog aviona, ministar Krstičević podnio ostavku

Pad aviona – Foto Hina

Dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) poginula su u četvrtak pri padu vojnog školskog aviona kod mjesta Biljane Donje pokraj Zadra. Avion se srušio stotinjak metara od Doma za starije “Ivan Pavao II.” u kojemu je smjesteno 90 korisnika. Ministar Damir Krstičević zbog toga je podnio ostavku na mjesto ministra obrane i potpredsjednika Vlade.

– Poginuli su natporučnik Marko Novković i polaznik poručnik Luka Jagetić. Razlozi pada aviona nisu poznati. Formirao sam istražno povjerenstvo, koje će nam odgovoriti na sva pitanja, poručio je načelnik Glavnog stožera oružanih snaga Robert Hranj. Izrazio je iskrenu i duboku sućut obiteljima poginulih. Pilot Novković bio je član član Krila Oluje, iskusan pilot, a polaznik Jagetić je već obavio samostalni let i letačka obuka je išla po planu, rečeno je na presici.

Ministar Krstičević podnio ostavku

– Jako je teško izgubiti vojnika. Jako je teško i ministru obrane i svakom zapovijedniku HV-a, kazao je mnistar Damir Krstičević. Ono što je važno je da sve bude istraženo. Govorim cijelom sustavu da se mora govoriti istina i da o svemu uvijek moramo biti transparentni., dodao je. “Ja s današnjim danom podnosim ostavku”, zaključno je kazao ministar obrane i potpredsjednik Vlade.

– Istina se mora govoriti i o svemu uvijek moramo biti transparentni. Formirao sam povjerenstvo s glavnim zrakoplovnim istražiteljem koji treba napraviti detaljnu, temeljitu istragu o ovom događaju, poručio je Krstičević koji o ostavci još nije informirao premijera Andreja Plenkovića.

Iz Vlade su priopćili kako izražavaju najdublju saučešće obiteljima poginule dvojice pilota. Predsjednik Vlade i ministar Krstičević večeras su telefonski razgovarali te će se sutra sastati, stoji u saopštenju.

Poginuli piloti bili su zaljubljenici u letenje

– Natporučnik Novković i poručnik Jagatić bili su zaljubljenici u letenje koji su svoje težnje, motive, znanje  usmjerili prema svladavanju pilotskih vještina i svojim su pristupom svjedočili kako biti pilot nije zanimanje nego častan, uzvišeni poziv, saopštili su iz MORH-a izražavaju saučešče njihovim obiteljima.

Izvor:Hina

Najčitanije