20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Zadar u ovoj godini očekuje čak 240 hiljada putnika s kruzera

Zadar – Luka Gaženica – foto EPA

Godinama je Zadar jedno od omiljenih odredišta brojnih kružnih putovanja. Otvorenjem nove luke Gaženica broj pristajanja kruzera se povećavao, sve dok pandemija koronavirusa industriju kružnih putovanja nije dovela do kraha. Stotine su brodova ekspresno završile u rezalištima, jer brodovi su se u ranim danima pandemije pokazali kao savršeni širitelji zaraze, tako da je potražnja za kružnim putovanjima pala na povijesno niske razine. Čak i kada su se uobičajeni putnički tokovi polako počeli oporavljati, kružna su putovanja i dalje odvijana pod posebnim režimima, najčešće s ograničenim brojem putnika i posade, kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze.

Sada, kada pandemija napokon postaje dijelom povijesti i pojava uz koju smo se jednostavno navikli živjeti, od industrije kruzera očekuje se povratak na staze stare slave.

Ruše se rekordi

Putnici koji se odlučuju za ovakvu vrstu odmora poznati su kao dobri potrošači, naročito zbog činjenice da se u svakoj destinaciji pristajanja jako kratko zadržavaju. Zadarski list je u Lučkoj upravi Zadar doznao prve projekcije broja ticanja kruzera za ovu godinu.

“Tijekom 2023. godine ostvareno je sveukupno 159 dolazaka brodova na kružnim putovanjima sa 174.572 putnika. Od tih brojki, 72 dolaska i 145.709 putnika zabilježeno je u Gaženici, dok je 87 dolazaka i 28.863 putnika ostvarila stara gradska luka, u kojoj borave mahom mali i luksuzni kruzeri s malim brojem gostiju/putnika”, kazao je Željko Knežević, ravnatelj LUZ-a. Dodaje kako je 2023. godina skoro bila na razinama rekordne pretpandemijske 2019. godine u kojoj je zabilježeno više putnika, otprilike 182 tisuće. Međutim, ukupan broj dolazaka u 2023. godini nadmašio je rekordnu 2019. godinu za 27 dolazaka, ponajviše zbog povećanja dolazaka brodova na kružnim putovanjima u gradsku luku.

Spoj novouređene luke Gažeica, gdje pristaju velika plovila, i dostupnost gradske luke za manje kruzere, specijalizirane najčešće za specifična kružna putovanja, Zadar je učinio savršenim odredištem za sve ljubitelje ove vrste putovanja, bilo da se odlučuju za standardna putovanja velikim brodovima ili manje specijalizirane tematske pakete. Blizina najpozntijim domaćim prirodnim ljepotama, kao i druginm dalmatinskim destinacijama, Zadar je učinila odličnom kruzerskom destinacijom.

Odlične najave

Ne čudi zato već i ovako rana najava rušenja dosadašnjih rekorda.

“Navedene brojke su svakako znak stabilizacije. Međutim, izuzetno smo optimistični za naredni period 2024./2025. Primjerice, već u ovom trenutku bilježimo više od 220 najava za 2025. godinu, dakle praktički više od godinu i nešto dana od prvog dolaska kruzera u toj godini, što je izuzetno dobar znak. Očito je dosadašnji rad Lučke uprave Zadar kao i izgradnja infrastrukturnih i suprastrukturnih kapaciteta u posljednjih 10-ak godina djelovala na to da nas kruzing svijet prepoznaje kao ozbiljne partnere i sve zanimljiviju destinaciju. Ovakve brojke smo imali u najavama već 2019. godine, međutim, pandemija nas je vratila doslovce na početak. U narednom periodu očekujemo doprinos i od strane koncesionara”, istaknuo je Knežević.

Već sada, dodaje, može sa sigurnošću reći kako očekuju najveći broj ticanja kruzera u povijesti zadarske luke – bilo u Gaženici, bilo u gradskoj luci.

“U ovom trenutku bilježimo 228 najava – 106 u gradskoj luci i 122 najave u Gaženici. Trenutno je ukupan kapacitet brodova koji nam dolaze u 2024. godini oko 275 tisuća putnika. Međutim, uz korektiv od 15 posto koji uzimamo u našim planiranjima, realno je očekivati oko 235 do 240 tisuća putnika. Dakle, očekujemo 25 posto više putnika nego u dosad rekordnoj 2019 godini, naravno, ako se ne dogodi nekakva viša sila”, zaključio je Knežević u razgovoru za Zadarski list.

Najčitanije