16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora ima prvu olimpijsku vizu – Dukić uplovio u Francusku

Dukić, Foto: Mnesails

London 2012. Rio de Žaneiro 2016. Tokio 2020. i sada Pariz 2024. – Milivoj Dukić nastavlja da živi olimpijske snove



Crnogorski jedriličari su osigurali prvu vizu za Crnu Goru na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu! Vizu je izborio Milivoj Dukić na Svjetskomm prvenstvu za olimpijsku klasu ILCA7 za jedriličare u Adelaidu, koje je danas završeno. Pored borbe za titulu svjetskog prvaka, jedriličari su se nadmetali da za svoje zemlje osvoje jednu sedam dostupnih viza za Pariz.

Na prvenstvu se takmičio i mladi reprezentativac Ilija Marković. Obojica su nastavili su sjajnim izdanjima na velikim takmičenja, koja traju već godinama. Na Svjetskom prvenstvu u Australiji su opravdali očekivanja, Dukić je planetarnu smotru završio na 21. mjestu, a Marković na 39.

Milivoj Dukić se uoči poslednjeg dana nalazio na 21. mestu, već je imao vizu za Olimpijske igre u rukama, jer je u konkurenciji jedriličara koji nisu obezbedili mesto u Parizu na Svetskom prvenstvu u Hagu, bio na prvom mjestu. Poslednjeg dana takmičenja, na programu je bila još jedna regata, ali nije bilo stabilnog vjetra kak bi se jedrilo.

Daleko najmlađi učesnik zlatne grupe finalne serije, Ilija Marković je bio 39., odnosno samo par mjesta su ga dijelila od mjesta koje vodi na Olimpijske igre. Na osnovu pravila Međunarodnog olimpijskog komiteta i Svetske jedriličarske federacije, na Igrama može da učestvuje samo jedan jedriličar iz svake države.

„Svjetsko prvenstvo je završeno s velikim uspjehom, a kao selektor reprezentacije, izuzetno sam zadovoljan postignutim ciljem odlaska na Olimpijske igre. Takođe, želim čestitati Milivoju Dukiću na izborenoj vizi za Olimpijske igre i uputiti im obojici čestitke na predanom radu i velikom uspjehu za crnogorski olimpijski sport. Posebno me raduje izvanredan rezultat Markovića, koji će sigurno postati nasljednik i osigurati predstavljanje Crne Gore u jedrenju na budućim Olimpijadama. Sada predstoji veliki rad za postizanje što boljeg plasmana, a želim i da Milivoj osvoji jednu od medalja.“ iz Adelaida poručuje selektor jedriličarske reprezentacije, Ilko Klakor.

Treba naglasiti da je Crna Gora imala dva jedriličara u zlatnoj grupi finalne serije, što je pošlo za rukom samo svjetskim silama. Milivoj Dukić je tri puta učestvovao na Igrama, a sada je stigao do četvrte vize u karijeri. Kada je Ilija Marković u pitanju, dilema je jedino – kada će dobiti priliku da debituje na Olimpijskim igrama, jer je kristalno jasno da je svijetla budućnost, ne samo crnogorskog, nego i svetskog jedrenja.

Ostaje nam da jedriličarima iz Crne Gore poželimo dobar vjetar i mnogo uspjeha tokom godine koja je tek počela, a izvjesno da ih očekuje izazovna godina. Slijede Olimpijske igre, slede velika međunarodna takmičenja, a jedriličari iz Crne Gore su naučeni i imaju stav, da uvek mogu bolje i više. Zato su i stigli do Pariza!

Najčitanije