13 C
Kotor

Slušaj online radio

Zadarske časne sestre traže investitore za svoj turistički raj kraj gay plaže…

Časna

U utorak je u Kanu otvoren jedan od najvećih međunarodnih sajmova za nekretnine na kojem Hrvatska gospodarska komora predstavlja i projekt izgradnje luksuznog turističkog kompleksa na površini većoj od 1,6 milijuna kvadratnih metara na području Petrčana pokraj Zadra.

Posebnost projekta koji obuhvaća hotel s pet zvjezdica, naselje vila s bazenima, dva golfska igrališta, akvapark, međunarodnu zračnu luku za manje zrakoplove, nogometni kamp i druge sadržaje za bogate goste jest u tome što projekt zastupa tvrtka Eco Tour Zadar, koju su suosnovale benediktinke zadarskog samostana Svete Marije.

Štoviše, zadarske koludrice su stopostotne vlasnice zemljišta na kojem je predviđena izgradnja resorta, a kao ovlaštena osoba za zastupanje njihovih interesa naveden je Nikola Perkušić iz Splita.

Uz Perkušića i zadarske benediktinke, među osnivačima se navodi i Zaklada Svetog Benedikta registrirana na adresi zadarskog ženskog benediktinskog samostana.

– Ne želim ništa o tome govoriti. Vaš broj ću dati našim odvjetnicima koji nas zastupaju – kratko nam je odgovorila časna majka Anastazija Čizmin, poglavarica benediktinskog samostana Svete Marije u Zadru.

Do zaključenje teksta, međutim, ovlašteni zastupnik Eco Tour Zadar Nikola Perkušić, kao ni odvjetnik Luka Zupčić iz Zakade Sveti Benedikta, nisu nam se javili.

Nikola Perkušić se pojavljuje kao osnivač tvrtke Eco Tour Croatia koja je suvlasnik još pet tvrtki, kao što su Eco Tour Vukovar, Eco tour Vrlika ili Eco Tour Lipnik. Navedene tvrtke na sebe vezuju jedan veliki turistički projekt u raznim dijelovima Hrvatske, a uz svaki projekt uključena je i lokalna zajednica.

Prije četiri godine u Vukovaru je tako potpisan ugovor s gradonačelnikom Željkom Sabom o početku izgradnje turističkog naselja vrijednog 57 milijuna eura. Projekt je trebao biti realiziran kroz tri faze do kraja prošle godine, ali izgradnja još nije ni počela.

Nikola Perkušić spominje se i kao bivši direktor turističke tvrtke Zaljev svetaca. Među autorima projekta ime je i Petra Perkušića koji je svojedobno na Gradskom vijeću Zadra predočio projekt Sky train, zračne željeznice kojom bi se kroz javno-privatno partnerstvo riješila turistička veza Zadra s okolicom.

Tada je ukazao na previše ucrtanih golfskih terena umjesto sadržaja koji bi doveli do turističke konkurentnosti Zadra.

Veliki projekt trebao bi se prostirati na dvije lokacije iznad Petrčana i jedne na poluotoku Punta Skala. Lokacija na Punta Skali obuhvaća obalni dio s 1,5 kilometara pješčane plaže, u Zadru poznate kao plaže za nudiste i gay populaciju.

Prema prostornom planu Grada Zadra, na površini od preko dvadeset hektara, smještenoj tik uz postojeći resort Falkensteinera, moguća je izgradnja luksuznog hotela s pet zvjezdica i 300 kreveta te 700 kreveta u vilama s bazenima. Iznad Petrčana prediviđena su dva golfska terena s osamnaest rupa sa smještajnim objektima te akvapark.

Uz jedan golfski teren na 67 hektara moguća je gradnja 330 kreveta u vilama s bazenima kategorije pet zvjezdica, dok je na 80 hektara drugog terena za golf predviđeno i 690 kreveta u vilama s bazenima iste kategorije.

Za traženje potencijalnih investitora koji bi ulagali u projekt benediktinki angažirala se država, pa će ga na sajmu nekretnina u Cannesu u Francuskoj predstaviti Odbor savjetnika za investicije Hrvatske gospodarske komore. Na tom svjetski poznatom sajmu koji se od 14. do 17. marta održava u Cannesu očekuje se svjetska poslovna elita, a hoće li projekt službenog naziva “Construction Project of Tourist Resorts Petrčane Zadar” tamo i pronaći investitore tek će se vidjeti.

U opisu njihova projekta čiju je videoprezentaciju osmislila tvrtka Eco tour Zadar d.o.o. navodi se da su zone na kojima se namjerava graditi resort predviđene prostornim planom Grada Zadra, te da su napravljene predinvesticijske studije.

– Nije nam poznato ništa o tom projektu. Na idućoj sjednici Gradskog vijeća ići će se u izmjene i dopune urbanističkog plana dijela Petrčana, ali zbog Falkensteinera. O projektu novog resorta ne znamo još ništa – kazao je Darko Kasap, pročelnik zadarskog gradskog Odjela prostornog uređenja i graditeljstva.

Ako benediktinke uspiju pronaći investitora, ovo će biti drugi najveći turistički resort u Zadarskoj županiji izgrađen na njihovu zemljištu. Dosad je Falkensteiner grupa od zadarskih benediktinki otkupila oko 100 tisuća kvadrata terena po cijeni od 35 eura, odnosno za oko 3,5 milijuna eura.

Spor u Petrčanima

Od povrata oko šeststo hektara nacionaliziranog zemljišta u Petrčanima benediktinskom samostanu sv. Marije u Zadru 2006. godine traje nemir među stanovnicima tog zadarskog prigradskog naselja. Vrhunac sukoba eskalirao je 2007. godine nakon što je stoljetna šuma na tom zemljištu u samo nekoliko dana potpuno uništena.

Dio starosjedilaca smatra da je postupak povrata vrijednog zemljišta samostan proveo bez njihova znanja te da je gotovo jedna šestina vraćenih terena, ukupne površine više od milijun četvornih metara, trebala pripasti obiteljima bivših petrčanskih kmetova čiji se potomci, unatoč stečenom pravu kroz agrarnu reformu kralja Aleksandra 1939. godine, nikad nisu upisali u zemljišne knjige.

Dio vraćenog zemljišta samostan je u međuvremenu prodao austrijskoj hotelskoj kući koja je na tom mjestu izgradila turistički kompleks vrijedan 160 milijuna eura.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije