25 C
Kotor

Slušaj online radio

Zadužbina Nikole Musića (1760 – 1835 ) u novom ruhu i sa novom namjenom

Zaduzbina Musić

Od oko 30 tak zadužbina u hercegnovskoj opštini većina je u lošem stanju. “Zadužbine koje su u direktnoj nadležnosti lokalne uprave u dobrom su stanju jer se redovno odvajaju sredstva za njihovo održavanje”, navodi sekretarka Sekretarijata za kulturu i obrazovanje,  Ana Zambelić Pištalo.  Riječ je o tri zadužbine: Tereze Vulić (Gradska biblioteka i čitaonica), Miroslava Štumbergera(Muzej) i Mirka i Olge Komnenović ( Muzej).

Zato svako obnavljanje zadužbinskih objekata kao zgrade na Toploj – zadužbine Duković, raduje, ističu Novljani.

I zadužbina Nikole Musića u hercegnovskom Starom gradu nakon skoro pola vijeka propadanja,  trebalo bi da bude privedena namjeni. Na trospratnici od oko 350 kvadrata  , koja je u zemljotresu 1979 godine razrušena, a prije šest godina u jednom nevremenu ostala i bez krova, počelo je raščišćavanje nakon čega slijede konzervatorska istraživanja. “O vremenu gradnje,  stilskim odlikama objekta i nekim drugim karakteristikama, značemo više nakon završenih konzervatorskih istraživanja”, kazao je arhitekta konzervatorSrđan Marlović.

Podsjećamo da je Nikola Musić – Pođanin, brodovlasnik i pomorski kapetan koji se obogatio trgovinom žitom, rukopisnim testamentom sačinjenim u Kotorskom sudu 1835 godine koji se čuva u hercegnovskom Arhivu, kuću sa butigama na Belavisti ostavio  manastiru Savina sa željom da jedan dio prihoda odlazi manastiru, a drugi školovanju svešetnika.

“Musić je raspolagao ogromnom imovinom na više lokaliteta u gradu, najviše na Podima (rodnom selu), na Kamenom,na Žlijebima, u Meljinama, u Gradskoj luci , a u varoši je imao nekoliko butiga i magacina, kao i kuću na Belavisti”, navodi arhivistica Vesna Jauković.

Zaduzbina Musić

U kući na Belavisti dio se koristio za stanovanje, a u prizemlju je Drago Dostinić držao kafanu sve do 50 tih godina prošlog vijeka. Nakon toga u prostorijama je prostorije koje su služile i kao ostava imao  Košarkaški klub Primorje. Nakon zemljotresa,  prije 42 godine,  objekat više nije bio za stanovanje  i postao je deponija otpada .

Nedavno je između Mitropolije crnogorsko-primorske, odnosno Manastira Savina i  biznismena Predraga Dragojlovića iz Beograda  potpisan ugovor o dugoročnom zakupu zadužbine koja bi trebalo da bude pretvorena u hotel. Zakup će trajati 30 godina, kaže advokat Manastir Savina, Zoran Lazarevića i ističe da su  ugovorom zaštićeni interesi crkve.

On je kazao da bi nakon konzervatorsko istraživačkih radova trebalo da budu dobijeni urbanističko tehnički uslovi , kako bi se pristupilo izradi glavnog projekta i gradnji  hotela. Uvjeren jeda će to biti lijep objekat koji će dopuniti turističku ponudu gradu.

Za obnovu objekta zadužbine ranije su bili zainteresovani srpski biznismen Miroslav Mišković i Konzulat Republike Srbije u Herceg Novom, ali dogovor nije postignut.

Svojevremno su bili definisani urbanističko tehnički uslovi i izrađen projekat za restauraciju ovog vrijednog zdanja,a  područno odjeljenje Centra za konzervaciju i arheologiju iz  Kotoru definisali su su   konzervatorske uslove za ovaj kompleksan posao. Urbanističkim planom predviđeno da zgrada nakon rekonstrukcije  bude  objekat kulturno vjerskog sadržaja, muzej sa bibliotekom i salom za kulturne događaje.

/S.Kosić/

Najčitanije