21 C
Kotor

Slušaj online radio

Zagadjenje od buke  (ne)rješiv problem u Herceg Novom

Herceg Novi – foto Vuk Ilića

Ukazivanje na crne ekološke tačke kroz ReLOaD2 program


Evropska unija označava buku kao jedan od vodećih ekoloških problema današnjice. Prema podacima EU, oko 40% populacije  je  izloženo  nivou buke većem od 55 dB, što je gornja granica za čisto stambena područja, preko 20% stanovništva je izloženo nivou buke iznad 65 dB, dok je više od 30% evropske populacije izloženo nivou buke preko 55 dB noću, što izaziva ometanje spavanja.

Nivo buke u Herceg Novom tokom ljetnih mjeseci  daleko nadmašuje propisane granične vrijednosti. Muzika iz ugostiteljskih objekata, posebno iz diskoteka na otvorenom , ali  i  sa terasa pojednih kafića i restorana dopire do svih djelova grada, a zbog konfiguracije terena , stanovnici grada u višim zonama često su ugroženiji od onih u neposrednoj blizini obale, gdje je smještena većina ugostiteljskih objekata, saopšteno je danas iz NVO EkoKulMedia.

Komunalnoj policiji i komunalnoj inspekciji  tokom  juna, jula i avgusta 2022. godine  putem  aplikacije SISTEM 48 gradjani  su  podnijeli 139 prijava koje su se odnosile na buku. Od toga 86 za prekoračenje nivoa buke iz ugostiteljskih objekata, a 53 na narušavanje kućnog reda  emitovanjem glasne muzike od strane etažnih vlasnika u stambenim objektima.Komunalni  policajac Slobodan Vukašinović , učesnik Info dana koji je organizovala  NVO  Ekokul media  u okviru projekta Ecoscreen , kazao je da je broj prijava zbog buke ubjedljivo na prvom mjestu , daleko ispred prijava zbog saobraćajnih i ostalih komunalnih problema.

Igalo

Tokom glavne turističke  sezone  nije  bilo  nijednog  dana bez prekomjerne buke, odnosno bez prijave  gradjana komunalnoj policiji. Mještanin  koji  stanuje u blizini Škvera,   kazao nam je da je bio primoran da više puta poziva  komunalnu policiju zbog  preglasne  muzike iz obližnjih lokala,  koja često traje mnogo duže od jedan sat iza ponoći, do kada je dozvoljeno emitovanje muzike na otvorenom . Kaže da je prinudjen  čitavo ljeto, da   tokom večeri  i noći zatvara sve prozore u stanu, jer je nivo buke neizdrživ, a spavanje nemoguće. Komunalna  policija, prema njegovim riječima,  reaguje, ali  je to najčešće  kasno, kada  nastupi  muzičara  završe. Po njegovim saznanjima, samo  jednom je napisana kazna za ugostiteljski objekat koji je prijavio zbog buke, ali se vlasnik odlučio za sudski postupak. To je često način da se izbjegne ili smanji kazna, jer  prekrsajni  postupak  traje dugo i gradjani najčešće odustanu  od  pojavljivanja na sudu, čime se postupak obustavlja.

Iz Komunalne policije, kao i Službe za inspekcijske poslove, saopštili  su  nam da  postupaju po svakoj incijativi  i da prilikom kontrole najprije  sačinjavaju službenu zabilješku. Napominju  da je jedan službenik komunalne policije u večernjim satima (od 20 do 01 čas) bio raspoređen  na  Šetalištu  Pet Danica,   odnosno na potezu od  Milašinovića plaže do Igala, sa zadatkom da konstatno  vrši  kontrolu nivoa buke iz ugostiteljskih  objekata, što se, kako tvrde, pokazalo kao dobra praksa.

Indikativan je podatak da je od ukupno 139 prijava, zbog utvrdjenog prekoračenja nivoa buke izdato svega  17 prekršajnih  naloga. Duž obale  i u gradu je veliki broj ugostiteljskih objekata, a svega osam komunalnih  policajaca teško mogu postići da u kratkom vremenu reaguju na sve prijave i izmjere nivo buke.

Herceg Novi – foto Vuk Ilića

Uprkos toj činjenici iz Službe komunalne policije tvrde da  je Herceg Novi  jedan od rijetkih  gradova koji je  nivo buke  sveo u zakonske  okvire. Pod tim uglavnom  podrazumijevaju  da  su  limitatori buke ugrađeni  u  gotovo  sve  ugostiteljske  objekte.

Za prekoračenje  dozvoljenog  nivoa  buke  iz ugostiteljskih objekata kaznene odredbe su propisane  Zakonom  o turizmu i ugostiteljstvu  i iznose za pravno lice od 2000-20 000€, za odgovorno lice u pravnom  licu 200-2000€, za preduzetnika 300-6000€ i za fizičko lice 200-2000€.

Vlasnici ugostiteljskih objekata najčešće  su  spremni da plate nižu kaznu, a potom nastave sa istom praksom preglasne muzike. Čak i kada prijave  dodju do sudije za prekršaje, rijetko se dogodi da kazna bude veća.

Medicinska  istraživanja su potvrdila da  buka od 85 decibela izaziva oštećenje sluha, dok je granica bola između  120 i 130 decibela.

Iz hercegnovske komunalne policije su nam potvrdili da je najveće prekoračenje koje su mjerenjem utvrdili  iznosilo je 95,2 dB u jednom od ugostiteljskih objekata koji posluju na  Šetalištu Pet  Danica, te  da je  ispisan  prekršajni nalog u skladu sa Zakonom.

Povećani  nivo  buke pored toga što oštećuje sluh, negativno utiče na cjelokupno zdravlje čovjeka tako da podiže krvni pritisak, povećava nervozu i razdražljivost, dovodi do sindroma  hroničnog umora.

Igalo

U kratkoj anketi koju smo sproveli za potrebe ovog teksta, ali i uvidom u komentare i statuse na društvenim mrežama, poput Grupe prezadovoljnih gradjana na FB, uvjerili  smo se da  je buka  iz ugostiteljskih  objekata  česta tema, sa velikim brojem  negativnih  komentara.

Građanska  inicijativa  IN PACT  krajem  avgusta  je objavila  apel nadležnim službama i lokalnoj upravi da hitno primijene  zakon i sankcionišu sve koji  prekomjernom bukom sa otvorenih folkoteka i terasa  terorišu gradjane do ranih jutarnjih sati. Istakli su  neprimjereno  bučne  reklame sa barki i iz automobila koji kruže gradom, te gromoglasno  ispaljivanje vatrometa svake večeri. ”Na ovaj način se remeti  ne samo život mještana, već  i turista koji otkazuju boravak zbog nesnosne buke”.

Iz  lokalne  uprave  na  njihov apel  nije bilo zvaničnog odgovora.

Najčitanije