14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Zajednica Italijana Crne Gore je pouzdani most saradnje između dvije države

Zajednica Italijana Crne Gore (ZICG) pouzdan je most saradnje Crne Gore sa Italijom i subjekat preko kojeg se realizuje veliki broj međudržavnih projekata iz oblasti turizma, privrede, socijalna zaštita, zdravstva, kulture i nauke – čulo se sinoć na godišnjoj Skupštini ZICG koja je održana u crkvi Svetog Pavla u Kotoru.

Skupštini je prisustvovao veliki broj članova i poštovaoca italijanske zajednice u Crnoj Gori, italijanski ambasador Luca Zelioli, predsjednica i generalni direktor Narodnog univerziteta iz Trsta Kristina Benusi i Fabrizio Soma, potpredsjednici Opštine Kotor Ljiljana Popović Moškov i Milivoje Samardžić.

Učesnike skupštine i goste pozdravila je potpredsjednica Opštine Kotor  Ljiljana Popović Moškov koja je istakla da je Zajednica Italijana Crne Gore postala konstruktivni dio Crne Gore, Opštine Kotor te predstavlja most saradnje sa regijom Friuli-Venecija-Giulia.

„Od 2007. do danas preko  Zajednica Italijana Crne Gore u Kotor uloženo preko 300.000 eura, kada se tome dodaju brojne donacije dolazimo do cifre od preko 700.000 eura. Najveći dio tih sredstava uložen je u obnovu kulturne baštine koja nam je zajednička. Ono što je trenutno aktuelno i čega smo svjedoci je obnova i restauracija troje gradskih vrata (Glavna gradska vrata, Gurdić i Škurda) , na čemu smo vam veoma zahvalni“ – kazala je između ostalog Popović Moškov.

Skupština je prihvatila izvješta o radu sa finansijskim izvještajem za prošlu te plan rada i finasijki plan za ovu godinu.

Skupština Zajednice Italijana Crne Gore jednoglasno je povjerila naredni četvorogodišnji mandat dosadašnjem predsjedniku Aleksandru Denderu.

Najčitanije