26.1 C
Kotor

Slušaj online radio

„Zajednica Italijana Crne Gore (ZICG) na prostorima istočnog Jadrana, između istorije, identiteta i evropske budućnosti”

MANIFESTO FINALE

Međunarodna konferencija pod nazivom „Zajednica Italijana Crne Gore (ZICG) na prostorima istočnog Jadrana, između istorije, identiteta i evropske budućnosti”, održaće se u crkvi Svetog Pavla, u srijedu 8. avgusta, sa početkom u 9 sati i 30 minuta.

Konferenciju će otvoriti ambasador Italije u Crnoj Gori Luca Zelioli, a ostali govornici biće ugledni profesori sa međunarodnih univerziteta iz Italije, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore.

Kako je najavljeno, biće riječi o ulozi i doprinosu Zajednice Italijana Crne Gore na putu ka Evropskim integracijama. Projekat istraživanja se odnosi na organizaciju tri konferencije (Crna Gora, Slovenija i Hrvatska), a rezultati istog će biti objavljeni u knjizi koja će sadržati izlaganja straučnjaka na temu, kao i učesnika konferencija iz lokalnih institucija – saopšteno nam je iz Zajednice Italijana Crne Gore.

Prema informaciji iz ZICG, izložba „Il cuore di toto”, u Kulturnom centru „Nikola Đurković” biće otvorena istog dana u 20 sati.

Koncert „Canto libero” na Trgu od oružja biće priređen u 21 sat i 30 minuta. Isti koncert biće održan i na tvrđavi Forte Mare, u petak 10. avgusta u 21 sat i 30 minuta.

Izložba „In quattro mani di donna” biće otvorena u četvrtak 9. avgusta u crkvi Svetog Pavla u 20 sati, a koncert „Italian mood trio” na pjaci kod zgrade starog zatvora počeće u 21 sat i 30 minuta.

Ovi događaji se organizuju u okviru Dana italijanske kulture u Kotoru i Herceg-Novom, a u sklopu projekta koji je finansiran od strane Regije Frijuli-Venecija-Đulija, u saradnji sa Narodnim univerzitetom iz Trsta i Zajednicom Italijana Crne Gore.

Najčitanije