19 C
Kotor

Slušaj online radio

Zajednička promocija kulture i gastronomije, moguća i privredna saradnja

Foto Opština HN

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić sa saradnicima primio je u zvaničnu posjetu ambasadora Mađarske u Crnoj Gori Jožefa Neđešija (József Négyesi), zamjenicu ambasadora, Miru Viti (Míra Vuity) i ekonomskog savjetnika, Duška Karagića čime je potvrđena odlična dosadašnja saradnja i dogovoreni dalji planovi na kulturnom i privrednom planu.

Već u septembru, u Herceg Novom će biti održani Dani kulture i gastronomije Mađarske i Herceg Novog.

Opština Herceg Novi i ambasada Mađarske u Crnoj Gori u kontinuitetu održavaju veoma dobru saradnju i sva do sada organizovana dešavanja koja se tiču promocije mađarske kulture, gastronomije, privrede, učešća na Prazniku mimoze, plod su dobre i kvalitetne saradnje, kazao je predsjednik Katić.

„Tokom sastanka iskazao sam zadovoljstvo značajno većim brojem turista iz Mađarske, koji su tokom 2023. godine ostvarili oko 37 000 noćenja u Herceg Novom sa prosjekom od 5,6 noćenja, što je za 12% više nego 2022. godine. Raduje me što najave za ovu godinu pokazuju da će taj broj rasti. Tome će doprinijeti i zajedničko dešavanje koje je planirano u septembru u okviru kojeg ćemo predstaviti mađarsku gastronomiju i kulturu zajedno sa našom“, istakao je predsjednik Katić.

Kako je kazao, bilo je riječi i o privrednim temama, kao i mogućnostima bolje promocije Herceg Novog.

„Razgovarali smo i o ostalim segmentima privrede, između ostalog i o sistemu za prečišćavanje otpadnih voda gdje postoji zaiteresovanost mađarskih kompanija. Svakako je dobra stvar što će Mađarska biti predsjedavajuća Savjetom Evropske unije, što će i Herceg Novom na neki način pomoći da podignemo na viši nivo promociju grada i sve kulturne događaje koje organizujemo“, kazao je predsjednik Katić.

Ambasador Neđeši se u Herceg Novom osjeća kao kod kuće i redovno ga posjećuje od 2018. godine kada je stupio na dužnost.

Foto Opština HN

„Na sastanku smo dogovorili da ćemo 22. septembra u Herceg Novom održati Dan mađarske kulture, gastronomije i muzike, ali će tu biti pjesme i jela iz Crne Gore. Takođe, razgovarali smo o interesovanju mađarskih kompanija koje bi željele učestvovati u izgradnji vodovodne i kanalizacione infrastrukture, ali i po drugim pitanjima iz oblasti turizma i kulture“, kazao je Neđeši.

Prijemu u Kući nobelovca Iva Andrića i radnom sastanku prisustvovali su predsjednik Skupštine OHN, Ivan Otović, sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo, v.d. sekretarka za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Mila Petijević i sekretar za komunalne djelatnosti, Vasilije Seferović.

Najčitanije