24 C
Kotor

Slušaj online radio

Zakon prošao – Forca pominje raskid koalicije, HGI obmanuo, ostavka Grbovića iz LP

Pogled na Gospu od Škrpjela – foto Boka News

Članica vladajuće koalicije FORCA najavila je mogućnost raskida saradnje sa manjinskim partijama i Demokratskom partijom socijalista (DPS), nakon što je juče u Skupštini  tijesnom većinom izglasan Zakon o prostornom planiranju i izgradnji objekata.

To je juče najavio poslanik te partije Genci Nimanbegu, koji je jedini glasao protiv tog zakona, nakon višednevne rasprave sa predstavnicima Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) i DPS-a.

Prevagu je u Skupštini juče je donio glas poslanika Adrijana Vuksanovića (HGI), koji je noć uoči glasanja kazao da neće podržati zakon, ali se  predomislio i podržao rješenja ministra održivog razvoja i turizma (MORT) Pavla

Čime su Vučinovićeva i Deković ubijedili Adrijana da kaže “da” 

Više nezvaničnih izvora tvrdi da je Vuksanović, čijim je odlučujučim glasom usvojen kontroverzni zakon, poklekao  tokom noći uoči glasanja i u to su ga ubijedili  predsjednica stranke i ministarke u Vladi Marije Vučinović i njenog prvog saradnika u HGI Zvonimira Dekovića.

Vuksanović se i preksinoć na sjednici Predsjedništva HGI izjasnio protiv usvajanja ovog zakona, a njegovo mišljenje dijelili su i članovi Predsjedništva Ijilja Janović i Ljiljana Velić. Njih dvoje su predsjednici opštinskih odbora HGI u Tivtu i Kotoru, koji su oba već ranije odbacili predlog zakona koji maltene ukida svaku nadležnost opština u domenu planiranja i gazdovanja sopsvenim prostorom.  Pored Vučinovičke i Dekovića, za usvajanje zakona na sjednici Predsjedništva HGI glasao je i član tog tijela Josip Gržetić, dok je Ljerka Dragičević bila uzdržana.

Vuksanović je juče medijima kazao da su prethodne noći u partiji dugo razgovarali o Zakonu, da su nastavili i juče ujutru i da je krajnja odluka bila da se podrži Zakon.

“Ipak smo saglasni da je mogućnost da lokalne samouprave utiču na donošenje urbanističkih projekata i da tako opštine mogu planirati svoj prostor,  što je jedan vid jačanja lokalnih samouprava u odnosu na prethodni tekst, koji je bio centralistički”, kazao je Vuksanović.

Ishod glasanja 3-3-1 bio je takav da je Vuksanović na jučerašnjoj sjednici parlamenta trebalo da u najmanju ruku bude uzrdržan, ili da ne glasa o zakonu koji nije mogao proći bez njegovog dizanja ruke. Zato su svi u toj partiji bili iznenađeni kada su juče ujutru čuli da će podržati zakon.

Naš sagovornik je nagovijestio da će ovakav iznenadni obrt situacije i preuzimanje na pleća HGI tereta nekoga ko je odlučujuće uticao na usvajanje zakona što ima toliko puno protivnika i izazova nezadovoljstvo javnosti, definitivno uticati i na buduća interna političlka dešavanja u toj stranci.

Ostavka Grbovića: Popović je za zakon mimo principa LP-a

Funkcioner Liberalne partije Goran Grbović odlučio je da napusti partiju zato što je njen predsjednik Andrija Popović glasao u korist spornog zakona.

Grbović je Popoviću kazao da se njegova odluka u potpunosti kosi sa političkim principima liberala.

Grbović je bio na izbornoj listi LP na lokalne izbore u Kotoru.

On je bio član Odbora direktora AD Luka Kotor.

Predsjednici odbora LP u Budvi, Cetinju, Tivtu, Baru, Rožajama, Petnjici, Danilovgradu i Bijelom Polju tražili su prošle sedmice od predsjednika LP da u Skupštini ne podrži zakon.

Popović je tada odbio njihov zahtjev da održi elektronski sjednicu Glavnog odbora, najavljujući da će podržati zakon.

Da je poslanik LP-a juče glasao protiv, zakon ne bi prošao jer nije imao podršku poslanika koalicije Albanci odlučno – Nimanbegua.

/Ivan Čađenović/

Najčitanije