7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Zakupci kupališta: Ako se tender ne odloži, plaže neće biti sređene ni do jula

Plaža Jaz – foto Posidon – ilustracija

Udruženje zakupaca plaža uputilo je hitan poziv premijeru Milojku Spajiću, izražavajući zabrinutost zbog situacije koja prijeti da ozbiljno ugrozi turističku sezonu. U svom apelu zakupci traže od premijera da hitno donese odluku koja bi dozvolila starim zakupcima da nastave sa obavljanjem djelatnosti do novembra, omogućavajući time Ministarstvu urbanizma, prostornog planiranja i državne imovine dovoljno vremena za pripremu kvalitetnog plana privremenih lokacija i Atlasa plaža koji, po njihovim saznanjima, nije još završen.

Kako su kazali zakupci, postoji realna opasnost da kupališta neće biti otvorena do 1. maja i da na plažama neće biti prisutni spasioci.

– Turisti već počinju da dolaze, pa je pitanje ko će preuzeti odgovornost za ovu situaciju – poručuju zakupci.

Reforma Atlasa plaža

Oni su kazali da imaju informacije da Atlas plaža, koji je Morsko dobro dostavilo Ministarstvu urbanizma, trenutno prolazi kroz značajne promjene. Oni ističu da su mnoge hotelske plaže pretvorene u javne, dok su neka kupališta, posebno u Ulcinju, podijeljena na manje djelove, tj. ,,rasparčana“ su.

Zakupci podsjećaju na sličnu situaciju koja se desila 2019. godine, kada je Vlada donijela odluku da pet budvanskih diskoteka na šetalištu radi još jednu sezonu. Oni ističu potrebu za takvom odlukom kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice po turističku sezonu i ugled crnogorskih plaža.

– Ovom dinamikom, kada treba prvo raspisati tender za plaže, zatim za privremene objekte, a na kraju za terase, što ukupno čini 1.600 lokacija, plaže bi bile nepripremljene do sredine juna, što bi dovelo do nefunkcionisanja spasilačkih službi i potencijalno ugrozilo bezbjednost turista. U slučaju promjene zakupca, na plažama bi se pojavile mašine za uklanjanje objekata starih zakupaca. Mi smo uvjereni da premijer i Vlada ne žele takav prizor na crnogorskim plažama tokom jula – poručuju iz Udruženja zakupaca.

Kako saznaju, Ministarstvo trenutno radi na prepravljanju Atlasa Morskog dobra, dok plan privremenih lokacija još nije dovršen.

– U Atlasu, koji je napravilo Morsko dobro, postoji značajan broj kupališta koja su imala plavu zastavicu, što potvrđuje da su ispunjavala međunarodne standarde. Međutim, ta kupališta su podijeljena na nekoliko djelova, posebno se to odnose na ulcinjsku plažu, neke plaže u Budvi i neke hotelske plaže u Boki Kotorskoj. Plan privremenih lokacija završen je samo za dvije opštine, a on je preduslov za tender. Međutim, Atlas i plan privremenih lokacija treba da budu usklađeni i objedinjeni, a onda se šalju Vladi na saglasnost – poručuju zakupci.

Prema njihovim riječima, kada sve bude završeno, što se očekuje do kraja mjeseca, dokumentacija će biti poslata opštinama na saglasnost. Opštine imaju rok od 15 dana da odgovore na plan, poslije čega će dokumentacija biti proslijeđena Vladi.

– Nakon toga, Vlada treba da usvoji dokument i da odobrenje Morskom dobru za raspisivanje javnog poziva. To znači da se približavamo 15. aprilu, a tenderski postupak traje mjesec. Prema ovoj dinamici, uzimajući u obzir i 10 neradnih dana u maju, kraj tenderskog postupka se ne može očekivati prije 20. maja, možda čak i kasnije. Stranke koje su učestvovale na tenderu treba da dobiju rješenje o rangiranju nakon tri do četiri dana, te imaju rok od sedam radnih dana za žalbu. To znači da smo već ušli u jun. Nakon dobijanja plaža, zakupci moraju izvaditi dokumentaciju, uključujući odobrenje od Ministarstva ekologije i saglasnost gradskog arhitekte. Kada dobiju sve ove saglasnosti, mogu pristupiti izgradnji objekata na plažama. Međutim, u slučaju da stari zakupci ne uklone svoje objekte, što se često događa, može proći i godina dok novi zakupac ne bude u mogućnosti da preuzme posjed. Takvi slučajevi su već zabilježeni u Ulcinju, što ukazuje na to da smo već duboko ,,zagazili“ u turističku sezonu – objasnili su nam zakupci.

Oni su saznali da je jedan od planova u Ministarstvu urbanizma bio da se tender raspiše na godinu po postojećim planovima, a zatim u oktobru da se raspiše novi.

– Međutim, s obzirom na to da ti planovi nijesu detaljno izrađeni, bilo bi potrebno ponovno izdavanje saglasnosti tokom tih nekoliko mjeseci kako bi se dobila dozvola za rad. Morsko dobro tvrdi da nemaju kapaciteta za provođenje dva tendera zbog velikog broja lokacija kojih je oko 1.600 – kažu iz Udruženja zakupaca.

/N.K./

Izvor:Pobjeda

Najčitanije