23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Zaleđe Boke – Biciklijada „Salty and Sweet“ uz podršku EU

Biciklijada mtb. trasom „Salty and Sweet“ održaće se u subotu 18.09.2021. u okviru projekta „Cycling Rural“ koji finansira Evropska unija.  Događaj ima za cilj promovisanje poboljšanja turističke ponude Herceg Novog zbog podizanja atraktivnosti  kulturne i prirodne baštine zaleđa kroz unapređenje outdoor sadržaja u rurarnim dijelovima grada.

Učesnici će voziti rutama u zaleđu Herceg Novog na području Orjena a imaće priliku da koriste usluga bike vodiča koji su zahvaljujući projektu prošli obuku, a upoznaće se i sa novopostavljenom mtb infrastrukturom na trasama.

Okupljanje biciklista je u Meljinama, kod hotela „Lazure“ u 07:30 a oko 12:00 sati planiran je dolazak na novoizgrađene vidikovce, pa će učesnici ove biciklijade biti njihovi prvi korisnici. Pozivamo sve zainteresovane da uzmu učešće u ovom događaju i dođu na mjesto polaska.

Orjen – Vidikovac

U okviru projekta “Cycling Rural” izgrađena su 2 vidikovca na dijelu makadamske trase „Salty and Sweet“,  u srcu Orjena, te je izvršena  zamjena stare i postavljena nove mtb signalizacije na tri jedinstvene montbike rute (Salty and Sweet, Boka Bay View, Rocks and Trees). Duž trasa je postavljeno  6 novih info tabli sa mtb. kartom ovog dijela zaleđa i opisom atrakcija na promovisanim stazama.

Projekt “CyclingRural” pokrenut je s ciljem povezivanja Zapadne Hercegovine i Crne Gore kroz biciklističke rute, te će na taj način integrisati kulturnu i prirodnu baštinu u priznati turistički proizvod. Lokalni putevi, umreženi u biciklističke staze, prolaze kroz područja koja nisu prepoznata u sličnim turističkim ponudama. Projekat će uvesti i standard kvalitete „Bike Friendly Concept„ te će se na taj način dodati vrijednost turističkoj ponudi u zaleđu Herceg Novog i Županije Zapadnohercegovačke.

Evropska unija finansira ovaj projekat s ciljem jačanja i diverzifikacije kvaliteta turističke ponude, te razvoja i promocije biciklističke i turističke ponude na otvorenom u ruralnim područjima prekograničnih regija Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Projekat će rezultirati stvaranjem nove i atraktivnije turističke ponude pod brendom “Cycling Rural”, koja će biti uključena u turističku ponudu obje zemlje, kao i u ukupnu turističku ponudu Jadranskoga zaleđa.

Realizacija projekta se odvija  u okviru Programa prekogranične saradnje BiH – Crna Gora. Implementacija je počela 1. oktobra 2019. i trajaće 24 mjeseca. Ukupna vrijednost je 495.000 eura, od čega je Evropska unija obezbijedila 400.000 eura bespovratnih sredstava, a sve s ciljem jačanja i poboljšanja kvaliteta turističke ponude, te razvoja i promocije biciklističke i ostalih ponuda na otvorenom u ruralnim područjima prekograničnih regija Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Partneri na projektu su Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao nosilac projekta, gradovi Široki brijeg i Ljubuški, općine Posušje i Grude, te Turistička organizacija Herceg Novi.

Najčitanije