20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Zaostala plata radnicima Instituta “Simo Milošević” biće uplaćena do kraja sedmice

Institut Igalo – foto TO Herceg Novi

Zaposleni u Institutu „Dr Simo Milošević“ primiće oktobarsku zaradu do kraja ove sedmice. Na sastanku sa predstavnicima Vlade Crne Gore, ministarstava zdravlja i finansija menadžment je dobio uvjeravanja da će ubuduće zarade biti redovno isplaćivane, da će im pomoći da premoste nagomilane probleme, i da će se više uključiti u rješavanje nezavidne situacije u kojoj se Institut Igalo već dugo nalazi.

– Mi imamo zarađene pare u Fondu zdravstva, ali Fond nema para i jedva su došle zarade i za septembarsku zaradu. Imamo obećanja da će do kraja sedmice biti isplaćene oktobarske plate. Ono što muči radnike je to da li ćemo svakog mjeseca morati da molimo za ono što smo zaradili. Imamo uvjeravanja da će se to riješiti i da ćemo dobiti ne samo oktobarsku, već i naredne plate. Problem je što je probijen budžet Fonda zdravstva, to je situacija koja nije vezana za Institut, tako da Ministarstvo finansija mora da prebaci pare koje se trebaju isplatiti zdravstvenim ustanovama – kazala je direktorica Instituta Igalo dr Marina Delić.

Sa 570 zaposlenih, Institut je najveće preduzeće u Herceg Novom i jedno od većih u državi, a kao dobru vijest, dr Delić ističe da imaju najave da će od aprila iduće godine biti nastavljen Norveški državni program, u okviru koga je do početka pandemije koronavirusa, godišnje na rehabilitaciju dolazilo oko 1000 pacijenata. To će poboljšati finansijsku situaciju ove ustanove koja od početka pandemije ima probleme.

– Ovo što se desilo u svijetu, našu kuću je dovelo u nezavidan položaj. Kad se vratimo unazad Fond za zdravstveno osiguranje smo mogli da čekamo i pola godine i više, a sad smo oslonjeni na njih. Ljeti smo imali samoplatežne goste iz bivših jugoslovenskih republika ali to je bilo nedovoljno – kazala je Delić.

Veliko breme Institutu predstavlja pravosnažna presuda po kojoj Jugobanci Beograd u stečaju moraju da isplate 8,5 miliona eura. Delić ističe da su imali intenzivne pregovore sa Vladom i ministarstvima i da očekuju da Vlada preuzme taj dug.

– Vrlo intenzivno smo radili i razgovarali sa Vladom, prvenstveno sa našim resornim ministarstvom, potom sa ministarstvima ekonomskog razvoja i finansija u smislu da se taj dug pokrije, odnosno da ga preuzme država. Svi znamo da je 2009. donesen zaključak Vlade kojim se ona obavezala u slučaju gubitka spora da će preuzeti taj dug. Razgovori su bili intenzivni od jula i iskazan je pozitivan stav u kojem je Vlada rekla da neće dopustiti da Institut propadne i mi očekujemo da se taj dug preuzme. Zato će Vlada napraviti dokapitalizaciju svojih akcija u Institutu. I na kraju oni dobijaju, a i mi svakako. Mi bi željeli da to ide mnogo brže jer je to nama veliko breme zbog kojeg mi baš ne možemo ni da konkurišemo za neki kredit koji nam je neophodan da bi se pripremili za narednu godinu – objasnila je naša sagovornica.

Podsjećamo, radnici Instituta „Dr Simo Milošević“ održali su 16. novembra jednočasovni štrajk upozorenja zbog činjenice da im nisu isplaćene zarade za septembar i oktobar, a Fond zdravstva im duguje oko 650.000 eura za obavljenje usluge. Zaposlenima nisu uplaćivani obavezni doprinosi za zdravstveno i penzijsko osiguranje i osiguranje po osnovu nezaposlenosti. Nakon štrajka uplaćena im je zarada za septembar.

/Ž.Kontić/

Izvor:Pobjeda

Najčitanije