20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Započeli akciju – lutajuća stoka ide u karantin u Spuž

Ministarstvo poljoprivrede i opštine Tivat i Budva započeli su akciju sprovođenja ljutajuće stoke iz te dvije opštine u karantin, a po nalogu resornog ministra Aleksandra Stijovića.

“Akcija je počela sinoć kada je uhvaćeno 16 grla stoke (13 odraslih i troje teladi) na teritoriji Budve i sprovedeno u Spuž. Akcija će biti danas nastavljena uTivtu. Cilj akcija je da se konačno riješi problem lutajućih goveda. Ako grla imaju vlasnika moraće to vlasnik da dokaže i da plati troškove da bi bila vraćena. Ako ne, 30 dana stoka ostaje u karantinu, pa ih uzima Uprava za imovinu, u skladu sa zakonom. Provjerava im se zdravstveno stanje i da li se mogu držati”, objašnjeno je u Ministarstvu poljoprivrede.

Grla koja preuzme Uprava za imovinu prema planu biće podijeljena najsiromašnijim porodicama u sjevernim opštinama, a agresivna stoka i ona koja se ne može držati ili je stara biće poslata u klanicu i meso ustupljeno narodnim kuhinjama.

“Ovo je ogroman problem u Opštinama Budva i Tivat u kojima su bile saobraćajne nesreće gdje su stradali stoka i građani. Ova stoka nije obilježena, nema ušne markice, nema poznatog vlasnika i pričinjava ogromne štete na imanjima. Nekoliko bikova su veoma agresivni i opasni po građane. Jedan najagresivniji bik od preko tonu težine je juče sklonjen s puta i utovaran u kamion uz pomoć desetine građana i na sreću niko nije povrijeđen”, pojašnjeno je iz ovog resora.

Ovu akciju korodiniraju Ministarstvo poljorivrede i opštine Budva i Tivat.

Lutajuća stoka (ilustracija)

“Po nalogu ministra i gradonačelnika, učestvuju komunalne službe, policija, poljoprivredni inspektor, interventni tim sa oružjem za omamljivanje, uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i desetine građana koji su došli da pomognu da se problem riješi koji ih muči godinama i koji do sada niko nije rješavao”, kazali su u ministarstvu.

Za grla koja su već uhvaćena stigla su interesovanja par opština sa sjevera kako bi se dala siromašnim porodicama.

“Uz to, NVO su nam pisale da se stoka ustupi na držanje prije nego se iskoristi za meso zbog rijetkih rasa i genetske očuvanosti i raznolikosti jer se radi o prirodno razmnožavanoj stoci”, pojašnjeno je u ministarstvu.

Izvor:Vijesti

Najčitanije