18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Imenom Spasića i Mašere nazvati aerodrom u Tivtu

Komemorativnim skupom ispred spomenika u velikom Gradskom parku i polaganjem vijenca u more u uvali Brdišta, u Tivtu danas je obilježena 80. godišnjica potapanja razarača „Zagreb“ i pogibije narodnih heroja, poručnika bojnog broda Milana Spasića i Sergeja Mašere.

Njih dvojica su 17.aprila 1941. godine, odbijajući da priznaju kapitulaciju Kraljevine Jugoslavije u Aprilskom ratu i da poslušaju naređenje da svoj brod predaju neprijatelju, žrtvujuči svoje živote, digli u vazduh razarač Kraljevske mornarice Jugoslavije „Zagreb“ i potonuli sa brodom u uvali Sveto Trojstvo u Tivatskom zalivu.

Vijence i cvijeće na spomenik dvojici narodnih heroja u tivatskom parku položile su delegacija Mornarice Vojske  Crne Gore,  Opštine i Organizacije boraca NOR-a iz Tivta predvođena tivatskim gradonačelnikom Željkom Komnenovićem, kao i delegacija tivatske podruđnice Bokjejslje mornarice koja 17.april, upravo u spomen na herojski poduhvat Spasića i Mašere, obilježava kao Dan te podružnice.

Komemoraciji su prisustvovali članov i OBNOR-a, aktivni i penzionisani pripadnici Mornarice VCG, kao i brojni građani koji se sa pijetetom odnose prema podvigu Spasića i Mašere i prema tradicijama NOB-a u Boki. Njima je o prkosnom, junačkom  činu dvojice oficira Krajevske mornarice Jugoslavije – jedinih kraljevskih oficira koji su kasnije posmrtno odlikovani ordenom narodnih heroja socijalističke Jugoslavije, govoriuo predsjednik tivatskog OBNOR-a Mato Brguljan.

Spasić Mašera odata počast 2021.

„Oni su svojim svjesnim žrvtvovanjem, ušli u istoriju svijeta dovijeka. Mi mještani opštine Tivat, Boke i čitave Crne Gore, kao viteški i patriotski vaspitani, trebamo da budemo vječno zahvalni i ponosni  na čin i žrtvu naših heroja Milana Spasića i Sergeja Mašere.“- istakao je Brguljan koji je podsjetio i na druge značajne istorijse dogašaje koji su se odvijali u Boki i Tivtu, poput pobune austrougarskih mornara u februaru 1918., te predaje austrougarske flote u Boki predstavnicima Narodnog vijeća Slovenaca, Hrvata i Srba i jugoslovenske države u nastajanju, 31.oktobra 1918. Brguljan je naglasio da današnje mlade generacije treba da uče na primjerima devet bokeljskih narodnih heroja iz vremena NOB-a i objavio inicijativu OBNOR-a se da se imenom „Spasić – Mašera“ zvanično nazove međunarodni aerodrom u Tivtu.

Nakon komemoracije kod spomenika u Gradskom parku, predstavnici OBNOR-a i Mornarce VCG su sa plovila Mornarice, spustili u more vijenac i na mjestu potonuća razarača „Zagreb“ u uvali Brdišta.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije