15 C
Kotor

Slušaj online radio

Započinje šesto izdanje Festivala soli Ston 2022.!

Ston zidine

Festival soli multimedijalna je manifestacija koja povezuje tradiciju Solane i proizvodnje soli s različitim gastronomskim, glazbenim i kulturnim sadržajima. Za šesto izdanje festivala pripremljen je još bogatiji i raznovrsniji program. Ideja o Festivalu soli potaknuta je pričom o važnosti soli za Dubrovačku Republiku. Stonska solana nepromijenjena je od 14. stoljeća, bila je strateška gospodarska točka Dubrovačke Republike dok je danas važan gospodarski subjekt, jedinstveni spomenik kulture, ali i turistička atrakcija s iznimnim potencijalom.

Od prošle godine Festival soli Ston dobio je svoj eno-gastronomski program u pelješkim restoranima koji traje od 20. avgusta do 20. septembra , dok se glavni dio zabavno-kulturnih i dječjih programa odvija od 26. do 28. avgusta. Posjetitelji će tako moći uživati u degustaciji peljeških specijaliteta i vina, koncertima i glazbenim večerima. Ističemo programe za djecu – marionetsku predstavu, radionice na temu Držićeve stonska priče te likovne radionica na temu soli. Osobito vrijedi istaknuti suradnju s Domom Marina Držića koja traje od samih početaka festivala. U produkciji Doma Marina Držića održava se i Komarda Art Park, likovna kolonija na kojoj će sudjelovati brojni lokalni umjetnici. Ponosni smo i na ovogodišnju suradnju s Prirodoslovnim muzejom Dubrovniku koji je zadužen za jednu od radionica u festivalskom programu.

Sva tri dana festivala trajat će Sajam tradicionalnih proizvoda – Hrvatski otočni proizvod Pelješac, a organizira se i poseban obilazak Solane s pričom o važnosti soli i same Solane za Dubrovačku Republiku. Želja je posjetiteljima, kako domaćima tako i inozemnima, svake godine pružiti što kvalitetniji i raznovrsniji doživljaj. Pozicioniranjem na samom koncu mjeseca kolovoza, Festival soli Ston nudi dodatni sadržaj koji obogaćuje ukupnu ponudu turističkog Pelješca i cijele regije.

Nositelji projekta su Solana Ston i Udruga Amorette , uz potporu lokalne uprave Općine Ston i TZ Općine Ston, Dubrovačko – neretvanske županije, Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hrvatske gospodarske komore te brojnih sponzora.

Ston berba soli

Uz PR team Festivala soli Ston 2019. na konferenciji za medije sudjelovali su načelnik Općine Ston Vedran Antunica, vlasnik Solane Ston Sveto Pejić te ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić.

Festival soli Ston dio je pokreta “bez plastike” te će se i ove godine na manifestaciji koristiti ambalaža od biorazgradivih materijala. Službeni prijevoznik Festivala Soli Ston 2022. je tvrtka “Avantcar” koja je ustupila električni automobil BMW za potrebe organizacije. Napominjemo da u Stonu postoji punionica za električne automobile.

Ulaz na sva događanja u sklopu festivala je besplatan.

Najčitanije