16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

“Zatvaranje nuklearne elektrane Zaporižja ako Ukrajina nastavi s napadima”

Nuklearna elektrana Zaporižje

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u četvrtak da bi se mogla zatvoriti nuklearna elektrana Zaporižja ako ukrajinske snage nastave granatirati postrojenje, što Kijev niječe.

Na brifingu, čelnik ruskih obrane od radioaktivnih, kemijskih i bioloških napada Igor Kirilov rekao je da je rezervni sustav podrške u elektrani oštećen u granatiranju.

Kirilov je naglasio da bi u slučaju nesreće u nuklearnoj elektrani radioaktivni materijal prekrio Njemačku, Poljsku i Slovačku.

Nuklearnu elektranu Zaporižja zauzele su ruske snage u ožujku. Ona je blizu linija sukoba i posljednjih tjedana je često na meti. Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za napade na elektranu.

Rusko ministarstvo obrane ranije u četvrtak je optužilo Ukrajinu da 19. kolovoza planira provokaciju u nuklearnoj elektrani Zaporižji, tijekom planiranog posjeta glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Antonia Guterresa.

Moskva tvrdi da ukrajinsko topništvo planira otvoriti vatru na elektranu kako bi potom Kijev optužio Rusiju za izazivanje nuklearnog incidenta.

Rusko ministarstvo tvrdi kako nema teškog ruskog naoružanja kod nuklearke, kao ni na obližnjem području.

Tamo se nalaze samo jedinice koje osiguravaju područje, naglašava se u priopćenju.

Ministarstvo je istaknulo kako ruske oružane snage poduzimaju sve potrebne mjere za sigurnost nuklearne elektrane Zaporižje.

Radi sigurnosti nuklearke i omogućavanja inspekcije, Antonio Guterres i Sjedinjene Države prošli su četvrtak pozvale na uspostavljanje demilitarizirane zone oko elektrane.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u srijedu je pozvao na hitnu inspekciju Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Izvor:Hina

Najčitanije