18.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Zaposleni u tivatskoj školi pobunili se protiv odluke Ministarstva prosvjete da smijeni direktoricu

Zaposleni u Osnovnoj školi „Dragpo Milović“ iz Tivta poslali su danas protestno pismo ministru prosvjete Miomoru Vojinoviću (SNP), a povodom odluke tog ministarstva da ne mandat dosadašnjoj v.d. direktorici najveće tivatske škole, profesorici Mladeni Soldat- Ivović.

U otvorenom pismu Vojinoviću, zaposleni u OŠ „Drago Milović“ naglašavaju da su sa šokom i nevjericom primili vijest da je Solad-Ivović smijenjena i da je Ministarstvo prosvjete 21. jula imenovalo novog v.d. direktora te obrazovne ustanove.

„Okupili smo se  danas, 29.07. 2022. u školi da bismo se dogovorili kako da pokažemo da se sa tom odlukom ne slažemo i da podržimo Mladenu Soldat Ivović koja je odlično obavljala svoj posao, sarađivala sa svima podjednako, poštovala zakone i propise do detalja i najviše doprinijela podizanju kvaliteta vaspitno-obrazovnog procesa na jedan viši nivo, bez obzira na otežane uslove rada. Mi, kao kolektiv sve bolje i složnije funkcionišemo sa rukovodiocem ovakvih kvaliteta koji sasluša,  pomaže i rješava sve tekuće probleme kako bi nastavni proces funkcionisao što bolje i efikasnije. A da i ne govorimo o brizi naše direktorice  za svakog učenika, prvenstveno sa ciljem da se svakom učeniku pruži jednaka šansa da pokaže svoje znanje i sposobnosti“- navodi se u pismu kolektiva OŠ „Drago Milović“ ministru prosvjete uz napomenu da je „Mladena Soldat Ivović izuzetno sposobna i stručna, vrijedna i radna, pravična i dosljedna.“

„Tiha i elokventna  u komunikaciji,  a pravi lider i organizator posla. U kolektivu nema podijeljenih mišljenja vezano za njenu stručnost, sposobnost i rad, što smo i eksplicitno pokazali na tajnom glasanju u decembru 2021. kada smo kao Nastavničko vijeće iskazali skoro stoprocentnu podršku za njeno imenovanje za direktora prema tadašnjem konkursu.  Tada je Mladena Soldat Ivović bila jedini kandidat i ispunjavala je sve zakonske uslove. Zašto je tek sada (nakon sedam mjeseci) odbijena, bez ijednog valjanog zakonskog razloga? Nelogično je i nezakonito obrazloženje za Vašu odluku da se njen staž kao pomoćnika direktora ne računa kao rad u nastavi“- podvlače zaposleni u OŠ „Drago Milović“.

Iako je bila jedini kandidat koji se prijavio na konkurs za izbor direkora Osnovne škole „Drago Milović“ u Tivtu, te iako je imala odlične rerzultate za sobom  i sjajnu saradnju sa roditeljima učenika dok je u proteklih godinu dana obavljala dužnost direktorice, Ministarstvo prosvete nije imenovalo profesioricu Mladenu Soldat –Ivović na tu funkciju.

Ovakva odluka ministarstva kojeg vodi Miomir Vojinović (SNP) izazvala je ogorčenje u Tivtu i pravu poplavu negativnih komenatara na društvenim mrežama, te najavu raznih protestnih reakcija. Neočekivana smjena na čelu najveće tivatske osnovne škole i jedne od po broju učenika, najvećih u Crnoj Gori, dovela je do burnih reakcija Tivćana, predstavnika mjesnih zajednica, lokalne uprave tog grada. Ministarstvo prosvjete je, iako je ona bila jedina konkurentkinja na konkursu za direktora OŠ “Drago Milović” i ispunila sve konkursom i zakonom propisane uslove, odbilo kandidaturu  dosadašnje vršiteljke dužnosti direktora, profesorice Mladenu Soldat Ivović. Argumentacija ministarstva koje vodi Vojinović je bila da se Soldat-Ivanović godina radnog staža na mjestu zamjenika direktora iste škole, navodno ne može računati kao staž u prosvjeti. Potom je Ministarstvo imenovalo novog v.d. direktora glavne tivatske škole iz Budve za kojeg se ispostavilo da nema sedmi, već šesti stepen strupne spreme. Stoga je to imenovanje koje je ogorčilo Tivćčane je im se pored kvalitetnih lokalnih, dovode kadrovi sa strane, ipak povučeno. Dužnost v.d. direktora OŠ “Drago Milović” potom je povjerena profesorici biologije u toj školi Bojani Tesli.

Kolektiv zaposlenih u OŠ „Drago Milović“ je povodom smjene Soldat-Ivović juče Ministarstvu prosvjete poručio da se u cijeloj toj priči „najmanje radi o interesu pojedinca.“

„Ovdje je ugrožen integritet škole, integritet i dostojanstvo  naše profesije , dobrobit djece i cijele zajednice.  Ovim postupkom se pokazuje da je samo nama stalo do učenika i njihovog vaspitanja i obrazovanja. Da li ste se zapitali kako je biti nastavnik, a naročito organizator nastave i rukovodilac u školi sa skoro 1.800 učenika u školskoj zgradi kapaciteta za 600 učenika? Da li ste se zapitali koliko vremena dnevno je potrebno rukovodiocu takve ustanove da obavi sve poslove u redovnim i vanrednim okolnostima? Sve to je naša direktorica obavljala i to veoma kvalitetno i uspješno“- poručili su ministru Vojinoviću zaposleni u OŠ „Drago Milović“ ističući da se ne slažu sa njegovom odlukom o smjeni dosadašnje direktorice i izražavaju očekivanje da će odgovorni u Ministarstvu prosvjete „naš glas i naše mišljenje čuti i uvažiti i da ćete preispitati svoju odluku.“

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije