17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Zašto država nema rješenje za problem izgradnje šetališta Lungo mare u Krašićima – ANKETA

Opština Tivat već godinama ne uspijeva vratiti građanima uzurpiranu i privatizovanu morsku obalu u Krašićima, uprkos brojnim obećanjima, projektima i pokušajima gradnje javnog šetališta Lungo mare.

Lokalna vlast je još u novembru 2018. krenula u prvu fazu izgradnje šetališta dugog 420 metara, na obali starog ribarskog mjesta i još poznatijeg vikendaškog naselja u Tivatskom zalivu.

Investiciju vrijednu 800.000 eura kojom je bilo predviđeno da se riješi problem nelegalne uzurpacije i betonizacije obale, zajedno je trebalo da realizuju Opština Tivat i JP „Morsko dobro“.

Za prvi dio šetališta Lungo mare očekivalo se da bude završen u februaru 2019, ali to se nije desilo ni do danas jer se lokalna vlast  suočila sa otporom i raznim pravnim argumentima nezadovoljnih vlasnika vila koji su uspjeli da zaustave i osujete radove na dijelu trase prve faze.

Pješačka staza – lungo mare, predviđena je Državnom studijom lokacije koju je Vlada CG naručila i usvojila za taj dio tivatske obale, ali je, s druge strane, i sama dozvolila gradnju vila na uskom pojasu nekada prirodne kamenite obale tog dijela Tivta.

Moćni pojednici, bogati domaći i strani vlasnici i tajkuni su na samoj obali (ili kako to običavaju kazati u Boki, „na pjeni od mora“), bukvalno sa temeljima u moru, sagradili vile za sopstvene potrebe ili za prodaju na tržištu, i tako privatizovali dio mora i obale. Dakle, osim vila nikle su visoke ograde, kapije  koje ne dozvoljavaju prilaz moru, obali koja je po zakonu, dobro u opštoj upotrebi i državnom vlasništvu. U Krašićima je sve manje javnih površina uz more na kojima se možete okupati ili prošetati.

Prošle godine u junu mjesecu, pojavio se problem bespravno izgrađenih zidova na samoj trasi javnog šetališta koje je urbanističko-građevinska inspekcija, posredstvom izvršne službe Ministarstva održivog razvoja i turizma srušila, ali su kasnije pokrenuti imovinsko-pravni sporovi koji su spriječili dalju gradnju lungo mare šetališta.

Imajući namjeru da damo svoj doprinos u rješavanju ovog dugogodišnjeg problema, podržavajući angažovano novinarstvo, pozivamo vas da ispunite anketu koja će nam pomoći da ponovo aktualizujemo ovu temu i napravimo završni članak o nastalom problemu…

Najčitanije