21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Zašto država pokušava bez pravednog obeštećenja vlasnika riješiti sporna imovinska pitanja na Aerodromu Tivat (ANKETA)

Aerodrom Tivat – foto S.L.

Vlada Crne Gore nije uvrstila u budžet za 2021. godinu ranije očekivani prihod od 100 miliona eura od davanja u koncesiju aerodrome u Tivtu i Podgorici. Svjesni da su u aktuelnim uslovima krize, takva očekivanja nerealna bar za sada, crnogorski aerodromi će i dalje ostati u državnom vlasništvu.

Podsjetimo, još početkom 2019. Ministarstvo saobraćaja i pomorstva,  tadašnjeg ministra Osmana Nurkovića namjeravalo je da administrativnim metodama i bez obeštećenja vlasnika riješi sporna imovinska pitanja oko zemljišta Aerodroma Tivat i da otkloni jednu od zamjerki kritičara vladine namjere da aerodrome da pod koncesiju – neriješena svojinska pitanja nad nekretninama. Podaci katastra pokazuju da su u to vrijeme, sa nekretnina na kojima se nalazi Aerodrom Tivat, izbrisani tereti/zabilježbe brojnih sudskih sporova koje su privatni vlasnici pokrenuli protiv države, tražeći pravedno obeštećenje za imovinu koja im je izuzeta 50-tih i 60-tih godina prošlog vijeka.

I pored brisanja tereta sa dijela zemljišta Aerodoroma Tivat, i dalje traje više sudskih postupaka koje su pokrenuli privatni vlasnici. Prema našim saznanjima vlasnicima kojima je država oduzela imovinu bez naknade, kažu da im je sada ponuđeno mnogo više novaca za obeštećenje nego prije par godina.

Za sada nije poznato na koji način i iz kojih sredstava država namjerava da obešteti vlasnike zemlje koju ona namjerava dati u koncesiju.

Opština Tivat je 2017. neposredno nakon što je premijer Marković najavio koncesije, ostala bez milion kvadrata – svojih 486 hiljada na aerodromu i još 44.700 kvadata na kojima je Opština bila suvlasnik sa privatnim licima. Sve je to prepisano na državu, a tadašnja lokalna uprava Tivta u međuvremenu nije preduzela ništa da pokuša da zaštiti svoju, na desetine miliona eura vrijednu imovinu.

Nova lokalna valast u Tivtu koju predvodi građanska lista Narod Pobjeđuje, obećala je da će prvi posao biti restitucija oduzete privatne imovine građanima Tivta, ostaje da vidimo…

ANKETA

Najčitanije