12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Zašto je sagorijevanje toliko štetno i kako ga izbjeći?

Cigari – Pixabay

Čak i ako znate koliko je štetan duvanski dim po zdravlje ljudi nastavite da čitate ovaj tekst. Decenijama unazad se jasno govori o tome koliko je duvanski dim štetan po zdravlje ne samo pušača nego i njihove okoline, prije svega zbog više od šest hiljada štetnih i potencijalno štetnih materija koje nastaju sagorijevanjem cigarete, ali iz oblaka toksičnih materija iskristalisala se jedna činjenica – duvanski dim je moguće zauvijek protjerati.

U čemu je onda problem?

Jednom rječju – u sagorijevanju koje je ubjedljivo najštetniji način konzumiranja nikotina. Cigareta počinje da sagorijeva na oko 400 stepeni Celzijusa. Tada duvan počinje da gori i da se stvara duvanski dim kroz koji pušači unose nikotin sa još hiljadama štetnih materija. U trenutku kada cigaretu smatramo upaljenom, njena temperatura dostiže i do 900 stepeni pri čemu nastaju toksini kao što je karbon monoksid.

„Ljudi puše zbog nikotina, a umiru zbog katrana“

I to je čuvena teza koju je još 1976. godine postavio profesor Majk Rasel, začetnik koncepta smanjenja štete koji, ukratko, ukazuje da postoje i manje štetni načini da pušači dođu do nikotina zbog kojeg se uostalom i ne odriču lako ove štetne navike. Mnogi pušači koji žele da ostave cigarete prolaze kroz prilično težak period odvikavanja, a neki pokušavaju čak i po nekoliko puta da prekinu sa tim porokom.

Zagrijavanje, ne sagorijevanje

Ono što većina pušača treba da zna jeste da se nikotin oslobađa iz duvana već i na nižoj temperaturi, i to oko 250 stepeni Celzijusa. Tako da se do potrebne količine nikotina iz duvana može doći i bez sagorijevanja i svih pratećih štetnih materija koje nastaju iz sagorijevanja i duvanskog dima. Sve češće i glasnije svjetski eksperti iz oblasti javnog zdravlja ukazuju na bolju opciju za sve one pušače koji žele da promijene svoje loše navike, ali nisu spremni da je se u potpunosti odreknu. Navode da odgovor može biti i u zagrijavanju, odnosno manje štetnim alternativama koje su bazirane na tehnologiji zagrijavanja duvana, pojašnjavajući osnovne razlike između aerosola i duvanskog dima.

Šta je zapravo aerosol?

Važno je razumjeti činjenicu da, iako je svaki dim aerosol, svaki aerosol ne mora nužno da podrazumijeva pojavu dima. Aerosol je kombinacija kapljica tečnosti, čvrstih čestica i vazduha, dok duvanski dim, sa druge strane, sadrži isključivo čvrste čestice. Aerosol koji se oslobađa kod korišćenja uređaja za zagrijavanje duvana, samo izgleda slično kao duvanski dim, ali je bitno drugačiji sastav, što je i ključna razlika u odnosu na tradicionalne cigarete. Bezdimni uređaji koji zagrijavaju duvan na temperaturi od oko 350 stepeni ne stvaraju dim već aerosol, takvim zagrijavanjem se emituje i do 95 odsto manje štetnih materija u odnosu na cigarete.

Nauka je pronašla opciju

Zahvaljujući tehnologiji i nauci, razvijene su alternative koje ne proizvode dim i samim tim smanjuju rizike koje on nosi. Ovi proizvodi nisu u potpunosti bez rizika jer koriste duvan koji sadrži nikotin, a koji opet stvara zavisnost. S obzirom na to da je utvrđeno da zapravo sagorijevanje duvana proizvodi najveći broj štetnih materija, eliminacijom ovog procesa, bezdimni uređaji značajno smanjuju njihov broj. Takođe, ono što je važno naglasiti, ukoliko su proizvedeni po strogim standardima kvaliteta i bezbjednosti, a takvi proizvodi poput IQOS-a, mogu biti dobra zamjena za ljude koji bi inače nastavili da puše cigarete. Ovi proizvodi nisu namijenjeni maloljetnim osobama.

Najčitanije