29 C
Kotor

Slušaj online radio

Zatalasala se kola, ora i plesovi na kotorskim trgovima uz Festival folklora

Ljetnja pozornica, pjace i pjacete Staroga grada tokom održavanja programa trećeg Međunarodnog festivala folklora “Oj talasi talasajte” od 20. do 24. juna bile su prepune ljubitelja narodnih igara i etno-melosa, koji su se kretali u ritmu udaraljki i melodija preko 400 učesnika/ca iz Kolumbije, Poljske, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Nastupe je  ispratilo jako puno stranaca koji su besprekorno razumjeli univerzalni tradicionalni  jezik plesa i igre, kao i veliki broj domaćih gostiju, koji su  ovacijama podržali folkloraše. Posjetilaca je bilo na svakom trgu gdje su se održavali nastupi, te je tako bilo i u subotu, uoči glavnog koncerta na Ljetnjoj pozornici. Tada su primamljivom igrom i plesom u kratkim “fleš” nastupima, u svojevrsnom “abrumu”, folkloraši privukli prisutne na Trgu između crkava Sv. Nikole i Sv. Luke da bi potom skupa, i publika i učesnici, nastavili hodom u defileu kroz uzanu ulicu zajedno ka Ljetnjoj pozornici, gdje se održavao koncert.

Poseban štimung svih večeri dala je šarmantna i razigrana ekipa plesača i plesačica iz Kolumbije- Colombia Folklore Company Cali – pojava bosonogih muškaraca i žena u širokim suknjama sa žiponima i karnerima i plesom “rajskih ptica” u stilu “rijeke koja teče”, u ritmu egzotičnih latinoameričkih udaraljki i pitkih duvačkih instrumenata, izazivala je euforiju publike. Izveli su plesove naroda koji obitavaju od Kariba i otočja Tihog Okeana do regije Anda.

Kroz program se jasno mogao doživjeti različiti utisak koji daju nastupi uz orkestarsku pratnju uživo (kao što su orkestri FS “Blaževski” iz Skopja- Sjeverna Makedonija, KUD-a “Kraljevačka Riznica”iz Kraljeva i orkestar ansambla “Cali” Kolumbija) i onih, kojreografski izvrsnih izvedbi, koje su odigrane uz muziku snimljenu na matrici. Čari muzike uživo i ljudskog glasa tehnički su nezamjenjive.

Ansambl iz Đenovića

Umjetnički dojam mnogo je potpuniji i uz pjesmu uživo, a to su dokazali vrsni igrači i pjevači/pjevačice ansambla “Đurđevdansko kolo” iz Podgorice, koji je izveo izvorne  tradicionalne igre iz Pive. Osmjesi i uživanje vidjeli su se na licima prisutnih i tokom nastupa  članova  folklornog ansambla ZPIT “Ziemi Cieszynskiej” iz grada Cieszyna u Poljskoj, koji su imali i akrobatske momente, a folklorašice  iz FDBP “Kolo” iz Bialyija, takođe iz Poljske,  pokazale se koliko snažna volja i ljubav za igru mogu biti da bi se naučila kola iz Makedonije (“Maleševka” i “Pajduško oro”) i plesovi iz Hrvatske kako bi se predstavile publici u Kotoru. Naravno, tu su i domaći folkloraši, našoj publici dobro poznati ansambli KUD “Sloga” iz Đenovića sa “Igrama iz Boke”, kao i FA “Nikola Đurković” čiji su članovi /ce ujedno i učesnici i glavni organizatori Festivala.

Veselo raspoloženje pratilo je i učesnike i publiku tokom programa u dvije večeri na Ljetnjoj pozornici, kao i tokom “mini koncerata” na trgovoma Starog grada, te isto tako i na zajedničkom završnom koncertu na Trgu 21. novembar u Risnu.

-Festival ima veliki značaj, kako za obogaćivanje kulturnog sadržaja u vrijeme sezone, tako i u smislu razvoja međunarodne kulturne razmjene I umrežavanje u oblasti folklora i etnologije. Sigurno će biti poziva za neka uzvratna gostovanja našeg ansambla, što je jedan od benefita festivala. Važno je da smo se ove godine umrežili sa festivalima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunije i Srbije. Takođe, Kolumbijci su ove godine premijerno došli kod nas, a poslije nastupa će još mjesec ipo dana da nastupaju od festivala do festivala u Regionu, kaže za BN Peđa Šušić, osnivač Festivala, umjetnički rukovodilac, koreograf i osnivač FA “Nikola Đurković”.

Peđa Šušić, pokretač i glavni organizator Festivala

Dodaje da je program ispratilo preko 200 prijavljenih medijskih kuća iz raznih država, s obzirom da su jako puno pažnje uložili kako bi medijski zaokružili Festival, u želji da on bude prepoznat i na svjetskoj folklorno-festivalskoj mapi, na šta ih obavezuje i članstvo u Svjetskoj listi festivala pod znakom CIOF-a, organizaciji pri UNESCO-u, od prošle godine.

-Kotor zaslužuje jedan ovakav prestižni festival i mi to možemo, te smo ove godine jako puno sredstava uložili i u tehničku podršku. U organizuaciji su učestvovali prije svega rukovodstvo i članovi FA “Nikola Đurković” Kotor,  ističe Šušić.

Na Festivalu su nastupili KUD “MOKRO” Široki brijeg, BOSNA I HERCEGOVINA, FS “BLAŽEVSKI” Skopje, NORTH MACEDONIA, ZPIT “ZIEMI CIESZYNSKIEJ” Cieszyna, POLAND, FDBP “KOLO” Bielska – Bialy, POLAND, “COLOMBIA FOLKLORE COMPANY” Cali, COLOMBIA, FA KIC “BUDO TOMOVIĆ” Podgorica, MONTENEGRO, KUD “KRALJEVAČKA RIZNICA” Kraljevo, SERBIA, ANIP “Đurđevdansko kolo”iz Podgorice, KUD Sloga Đenovići.

U sklopu festivala u velikoj sali Mjesne zajednice Škaljari je otvorena izložba narodnih nošnji Crne Gore, održane su i folkloraške radionice. Uz vatromet sa Ljetnje pozornice, Festival je otvorila Maja Mršulja predsjednica Opšine Kotor.

Pokrovitelji Festivala “Oj talasi talasajte” su Opština Kotor i Ministarstvo kulture i medija Crne Gore.  Zlatni sponzor Festivala je Turistička organizacija Kotor,  a slijede “Luka Kotor”,  Kulturni centar “Nikola Đurković”, JP Komunalno Kotor, VOLI i Magud travel.

 /M.D.P./

Najčitanije