21 C
Kotor

Slušaj online radio

Zatvaranje Evropske nedjelje mobilnosti 2023. u Crnoj Gori: Štedimo energiju zajedno

Kidical mass i Dzada fest za djecu

Od 16. do 22. septembra, dva grada u Crnoj Gori: Podgorica i Rožaje, uspješno su učestvovali u Evropskoj nedjelji mobilnosti 2023. pridružujući se gradovima i mjestima širom Zapadnog Balkana i šire u organizaciji događaja koji su promovisali aktivnu, inkluzivnu mobilnost.

Ukupno deset gradova i mjesta iz regiona zajedno su tokom ove nedjelje podigli svijest o održivoj urbanoj mobilnosti i podstakli promjenu ponašanja u korist javnog prevoza i drugih čistih, inteligentnih transportnih rješenja. Uspješne aktivnosti posvećene temi Evropske nedjelje mobilnosti podržava Vlada SR Njemačke putem projekta “Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energija, transport i zaštita klime” (ORF-ETC) koji sprovodi GIZ.

Otvranje EMW i Dzada fest

Štednja energije, smanjenje emisija, smanjenje troškova i podržavanje zdravijeg načina života doprinijeli su uspjehu ovogodišnje teme “Štedimo energiju”. Tokom ove nedjelje, širom Zapadnog Balkana, gradovi koji su učestvovali istakli su svoju posvećenost temi aktivnostima poput dana bez automobila i biciklističkih festivala, testiranja električnih vozila, obuka za bezbjednost u saobraćaju i edukativnih aktivnosti za djecu.

Kidical mass i Dzada fest za djecu

Tokom Evropske nedjelje mobilnosti 2023. u Podgorici i Rožajama održan je niz aktivnosti kako bi se promovisala održiva urbana mobilnost. Najznačajniji događaji u Podgorici uključivali su sadnju drvoreda radi promocije pješačenja, Džada Fest sa zvaničnim govorima i filmskom projekcijom, biciklističku vožnju za djecu pod nazivom Kidical Mass, edukativnu vožnju đaka novim besplatnim linijama gradskog javnog prevoza, simulacije saobraćajne bezbjednosti i simulaciju kretanja osoba s invaliditetom, radionice o urbanoj mobilnosti za donosioce odluka i analizu Plana održive urbane mobilnosti (SUMP).

Nedjelja je završila Danom bez automobila, koji je obuhvatio masovnu biciklističku vožnju i ekološku modnu reviju na mostu Milenijum. U Rožajama su aktivnosti uključivale čišćenje parkova, dane bez automobila, postavljanje stalaka za bicikle, pješačke ture, biciklističke vožnje i akcije čišćenja okoline koje su uključivale učenike srednjih škola, unapređujući osjećaj angažovanosti zajednice i ekološku svijest.

Simulacija kretanja OSI

Zamjenik gradonačelnice Podgorice Luka Rakčević naglasio je da je urbana mobilnost na visokom nivou prioriteta gradske uprave, te najavio niz mjera unapređenje usluge javnog gradskog prevoza, od nabavke novih autobusa, do modernizacij usluge praćenja kretanja autobusa. Grad će tražiti adekvatnije modele za rješavanje biciklističke infrastrukture kako bi se ohrabrili korisnici bicikala. U cilju destimulisanja prekomjerne i neodržive motorizacije, gradska Uprava stvara uslove za zatvaranje centra Podgorice za motorna vozila, te za poboljšanje pješačke infrastrukture, dok se za parkiranje u Podgorici predviđaju više cijene.

Radionica o urbanoj mobilnosti

Evropska nedjelja mobilnosti 2023. je kampanja za podizanje svijesti Evropske komisije o održivoj urbanoj mobilnosti i održava se od 16. septembra do 22. septembra 2023. godine. ORF-ETC podržava opštine i gradove na Zapadnom Balkanu u unapređenju održive urbane mobilnosti, posebno u sprovođenju mjera kao dijela Evropske nedjelje mobilnosti. Cilj događaja je promovisanje ekološki prihvatljivih vidova transporta, kao što su biciklizam i pješačenje, u gradovima koji učestvuju. Svake godine kampanja za podizanje svijesti Evropske komisije usvaja temu kako bi predstavila različite aspekte održive mobilnosti.

Više informacija o Evropskoj nedjelji mobilnosti: https://mobilityweek.eu/home/

Najčitanije