18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Zatvoren 53. Praznik mimoze: Karneval je pobijedio nevrijeme

Maškare – foto Mediabiro

Velika međunarodna karnevalska povorka zašarenila je sinoć hercegnovskom rivijerom, uprkos nevremenu. Kiša i vjetar nisu uspjeli da zaustave povorku oko 300 karnevalista iz Crne Gore i regiona, trombonjera, mažoretki, Gradske muzike, Mjesne muzike Đenović. Oni su prodefilovali od Đenovića do Kumbora i svojim nastupima u rizortu Portnovi označili završetak 53. Praznika mimoze. Svoje koreografije izvele su karnevalske grupe iz Kotora, Tivta, Budve, Tuzi, Neuma, Bele Crkve, Ljubuškog i Herceg Novog.

Nažalost, koncert Dejan Petrović Big Benda koji je planiran u nastavku večeri odložen je zbog loših vremenskih uslova i biće održan u drugom terminu, koji će naknadno biti dogovoren sa izvođačem.

Osvrćući se na ovogodišnji Praznik mimoze, predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić izrazio je zadovoljstvo organizacijom festivala.

„Ono što je karakteristično jeste da se veliki broj ljudi za Praznik mimoze nakon pandemije vratio u Herceg Novi. Bilo je zaista puno turista, naročito ako uzmemo u obzir prethodne dvije godine”, istakao je Katić.

Lijepo vrijeme je, kako je dodao, poslužilo do samog zatvaranja. Međutim, sinoćna kiša je uslovila organizatore da donesu odluku o odgađanju koncerta na zatvaranju. Zahvalio se karnevalskih gradovima koji su stigli u Herceg Novi da pokažu koreografije i maske.

Završno veče Mimoze

„Nadam se da ćemo svake godine imati sve veći broj karnevalista. Ove godine je bilo njih 300 u karnevalskoj povorci, uprkos lošem vremenu. Herceg Novi se još jednom pokazao kao dobar organizator i domaćin”, zaključio je Katić.

Potpredsjednica karnevalske povorke Koret iz Tuza, Anita Junčaj kazala je da su se predstavili sa grupom  „Čuvari zapada”. Prema njenim riječima, uprkos kiši sve je proteklo u najboljem redu i zahvalna je na gostoprimstvu koje im je pruženo u Herceg Novom.

Dejan Đurić, organizator karnevala Bela Crkva, kaže da tradicionalno dolaze na Praznik mimoze i poručuje: “Drago nam je da smo ovdje već treći put sa grupom iz Bele crkve. Nadam se da će u budućnosti biti uključeno što više gradova u karnevalski svijet”.

Zatvaranje karenavla

U okviru ovogodišnjeg, 53. Praznika mimoze u Herceg Novom je uspješno održano na desetine zabavnih, sportskih i kulturnih programa. Otvaranje i tradicionalna Fešta od mimoze, ribe i vina privukli su na hiljade posjetilaca, a potom su tokom druge polovine februara i početka marta uslijedili različiti događaji koji su privlačili pažnju domaćih i gostiju.

Do završetka kompletnog planiranog programa preostala je trka karića “Karotrc”, koja je zbog nepovoljne vremenske prognoze odložena za sedam dana i u planu je da bude organizovana narednog vikenda. Danas će Mimoza Dance Festival u Dvorani Park okupiti više stotina učesnika, s tim da je defile mažoretki kroz centar grada otkazan zbog najavljene kiše. Večeras je na programu “Veče južnjačkog roka: The Marshall Tucker Band” u bistrou “Belavista” od 20 časova, a u utorak, 08. marta predstava “Ribarske svađe” u Dvorani Park od 20 časova.

Izvor:Mediabiro
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije